Wykonanie
To moje pierwsze podejście do
królika. Gdzieś wyczytałam , że zdrowe i warto podawać dzieciakom. Chodził za mną od jakiegoś czasu, ale nie wiedziałam gdzie mam je kupić i jak przygotować. Aż pewnego dnia wprost z nieba spadł kolega Marcin i opublikował przepis. Nie mogłam się doczekać aż zacznę
królika przygotowywać. Przyznam, że jak go kupiłam, wywołał u mnie
dziwne odczucia. Taki chudy, długi, sama skóra i kości. Jakże nic bardziej mylnego. Po porcjowałam, postał noc w lodówce a w niedzielne popołudnie spoczął na naszych talerzach. Jakie wrażenia smakowe? Pyszny! Niebo w gębie.
Mięso jest tak delikatne i miękkie, że rozpływa się ustach. Gorąco polecam wypróbowanie przepisu.

SKŁADNIKI:
królik 1 szt
cytryny 2 szt
tymianek 3 gałązki
rozmaryn 2 gałązki
sól morska mielona 1/2 łyżeczki
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
mąka 1 łyżka
cebula 1 szt
masło 4 łyżki
śmietana 200 ml
bulion warzywny lub rosół 250 ml
pieczarki małe 200 gPRZYGOTOWANIE:
Królika podzielić na części, następnie umyć i osuszyć. Przełożyć do miski. Posypać
solą,
pieprzem, ułożyć
rozmaryn i
tymianek.
Cytryny wyszorować, z jednej połówki wycisnąć sok i polać
mięso. Pozostałą
cytrynę pokroić w plastry i obłożyć nimi
królika. Tak przygotowane
mięso, wstawić do lodówki na min 6 godzin U mnie cała noc.Każdą część
królika obsypać z obu stron
mąką, Obsmażyć na roztopionym
maśle. Na osobnej patelni zeszklić drobno posiekaną
cebulę. Przełożyć ją do
mięsa, zmniejszyć ogień, wlać podgrzany
bulion warzywny lub rosół. Całość przykryć pokrywką i dusić ok 50 minut od czasu do czasu mieszając i obracając. Po tym czasie,
pieczarki zarumienić na
maśle i dodać do garnka. Odrobinę powstałego sosu wlać do
śmietany, wymieszać i przelać ponownie do garnka. Dusić jeszcze ok 10 minut.Podałam z zielonym
kalafiorem polanym
masłem oraz gnocchi. Smacznego :)