ßßß
SKŁADNIKI:królik 1 sztcytryny 2 szttymianek 3 gałązkirozmaryn 2 gałązkisól morska mielona 1/2 łyżeczkipieprz czarny mielony 1/2 łyżeczkimąka 1 łyżkacebula 1 sztmasło 4 łyżkiśmietana 200 mlbulion warzywny lub rosół 250 mlpieczarki małe 200 gPRZYGOTOWANIE:Królika podzielić na części, następnie umyć i osuszyć. Przełożyć do miski. Posypać solą, pieprzem, ułożyć rozmaryn i tymianek. Cytryny wyszorować, z jednej połówki wycisnąć sok i polać mięso. Pozostałą cytrynę pokroić w plastry i obłożyć nimi królika. Tak przygotowane mięso, wstawić do lodówki na min 6 godzin U mnie cała noc.Każdą część królika obsypać z obu stron mąką, Obsmażyć na roztopionym maśle. Na osobnej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę. Przełożyć ją do mięsa, zmniejszyć ogień, wlać podgrzany bulion warzywny lub rosół. Całość przykryć pokrywką i dusić ok 50 minut od czasu do czasu mieszając i obracając. Po tym czasie, pieczarki zarumienić na maśle i dodać do garnka. Odrobinę powstałego sosu wlać do śmietany, wymieszać i przelać ponownie do garnka. Dusić jeszcze ok 10 minut.Podałam z zielonym kalafiorem polanym masłem oraz gnocchi. Smacznego :)