ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy królik w sosie śmietanowym

Cytrynowy królik w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze podejście do królika. Gdzieś wyczytałam , że zdrowe i warto podawać dzieciakom. Chodził za mną od jakiegoś czasu, ale nie wiedziałam gdzie mam je kupić i jak przygotować. Aż pewnego dnia wprost z nieba spadł kolega Marcin i opublikował przepis. Nie mogłam się doczekać aż zacznę królika przygotowywać. Przyznam, że jak go kupiłam, wywołał u mnie dziwne odczucia. Taki chudy, długi, sama skóra i kości. Jakże nic bardziej mylnego. Po porcjowałam, postał noc w lodówce a w niedzielne popołudnie spoczął na naszych talerzach. Jakie wrażenia smakowe? Pyszny! Niebo w gębie. Mięso jest tak delikatne i miękkie, że rozpływa się ustach. Gorąco polecam wypróbowanie przepisu.
SKŁADNIKI:
królik 1 szt
cytryny 2 szt
tymianek 3 gałązki
rozmaryn 2 gałązki
sól morska mielona 1/2 łyżeczki
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
mąka 1 łyżka
cebula 1 szt
masło 4 łyżki
śmietana 200 ml
bulion warzywny lub rosół 250 ml
pieczarki małe 200 g
PRZYGOTOWANIE:
Królika podzielić na części, następnie umyć i osuszyć. Przełożyć do miski. Posypać solą, pieprzem, ułożyć rozmaryn i tymianek. Cytryny wyszorować, z jednej połówki wycisnąć sok i polać mięso. Pozostałą cytrynę pokroić w plastry i obłożyć nimi królika. Tak przygotowane mięso, wstawić do lodówki na min 6 godzin U mnie cała noc.
Każdą część królika obsypać z obu stron mąką, Obsmażyć na roztopionym maśle. Na osobnej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę. Przełożyć ją do mięsa, zmniejszyć ogień, wlać podgrzany bulion warzywny lub rosół. Całość przykryć pokrywką i dusić ok 50 minut od czasu do czasu mieszając i obracając. Po tym czasie, pieczarki zarumienić na maśle i dodać do garnka. Odrobinę powstałego sosu wlać do śmietany, wymieszać i przelać ponownie do garnka. Dusić jeszcze ok 10 minut.
Podałam z zielonym kalafiorem polanym masłem oraz gnocchi. Smacznego :)
Źródło:http://potravel.pl/2013/10/07/cytrynowy-krolik-w-sosie-smietanowym