Wykonanie
Dziś pyszna propozycja na obiad do syta :)
Śmietanowo-pieczarkowa uczta dla podniebienia dobrze doprawiona aromatycznym
tymiankiem i świeżo zmielonym
pieprzem. Do tego soczysta
pierś z kurczaka. Tak! - soczysta dzięki, krótkiemu smażeniu na dużym ogniu. Takie danie świetnie smakuje z
ryżem, ale idealnie sprawdzą się także
ziemniaki czy ulubiona
kasza. Do tak pysznego dania polecam białe,
półwytrawne wino Celebro France, które idealnie pasuje do delikatnego drobiowego
mięsa.
Wino ma bardzo przyjemny smak i niezwykły aromat, zapraszam Was do odwiedzenia strony Celebro oraz profilu Celebro na Facebooku (KLIK).

Składniki:500 g
piersi z kurczakasól morskaświeżo zmielony
czarny pieprz1/2 łyżki
soku z cytryny2 gałązki świeżego
tymianku1 łyżka
masła2 łyżki
oleju rzepakowegoSos pieczarkowy:500 g
pieczarek1 mała
cebula700 ml domowego
bulionu drobiowego100 ml
śmietany 30 %1 łyżka posiekanego
tymianku1/2 pęczka
natki pietruszkisól (opcjonalnie)świeżo zmielony
czarny pieprz1/2 łyżki
mąki1 łyżka
masła1 łyżka
oleju rzepakowegoDodatkowo:200 g ugotowanego
ryżu basmati

Sos pieczarkowy: Pokrojoną w drobną kostkę
cebulę zarumienić na
maśle z dodatkiem
oleju. Dodać pokrojone w plasterki
pieczarki. Smażyć na dużym ogniu do odparowania
wody i zarumienienia składników. Dodać
bulion i chwilę gotować. Dodać
śmietanę kremówkę i
mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości
wody. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go do smaku
pieprzem i (ewentualnie)
solą, dodać
tymianek i posiekaną
natkę pietruszki.
Pierś z kurczaka:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, skropić
sokiem z cytryny, oprószyć
pieprzem,
solą i
tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić
masło z olejem.
Pierś z kurczaka smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Upieczone
mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Pierś pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Podawać z
sosem pieczarkowym i
ryżem. Smacznego!