ßßß
Składniki:500 g piersi z kurczakasól morskaświeżo zmielony czarny pieprz1/2 łyżki soku z cytryny2 gałązki świeżego tymianku1 łyżka masła2 łyżki oleju rzepakowegoSos pieczarkowy:500 g pieczarek1 mała cebula700 ml domowego bulionu drobiowego100 ml śmietany 30 %1 łyżka posiekanego tymianku1/2 pęczka natki pietruszkisól (opcjonalnie)świeżo zmielony czarny pieprz1/2 łyżki mąki1 łyżka masła1 łyżka oleju rzepakowegoDodatkowo:200 g ugotowanego ryżu basmati
Sos pieczarkowy: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zarumienić na maśle z dodatkiem oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na dużym ogniu do odparowania wody i zarumienienia składników. Dodać bulion i chwilę gotować. Dodać śmietanę kremówkę i mąkę wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą, dodać tymianek i posiekaną natkę pietruszki.Pierś z kurczaka: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą i tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło z olejem. Pierś z kurczaka smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor. Upieczone mięso przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Pierś pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Podawać z sosem pieczarkowym i ryżem. Smacznego!