Wykonanie
4 gicze jagnięce2 główki
czosnku100 ml
oliwysól morska gruboziarnista
pieprz czarnykilka gałązek świeżego
rozmarynuewentualnie 12
suszonych moreliSos
curry z
cebulą:1
cebulaok. 1 łyżka
curry50 ml
wina białego250 ml
śmietany 30%50 g
masła + 1 łyżka
sólpieprzcukierPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej i natłuścić je
oliwą.
Czosnek obrać. Gicze nakłuć, w każde nakłucie włożyć ząbek
czosnku. Przyprawić
solą,
pieprzem i
rozmarynem. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia sprawdzać stan upieczenia
mięsa, nakłuwając je patyczkiem. Jeżeli wybieramy opcję z
morelami, należy je włożyć do folii z
mięsem na około 15 minut przed końcem pieczenia.Przygotować sos: obraną
cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na łyżce
masła. Dodać
curry, zamieszać i wlać
wino – odparować. Wlać
śmietanę, wymieszać i zredukować. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem – w razie potrzeby zaciągnąć
masłem do zgęstnienia.Upieczone gicze jagnięce podawać z
ryżem, ugotowanym na sypko z kawałkiem
imbiru, a następnie wymieszanym z
rodzynkami. Doskonale smakują również z pieczonymi
ziemniakami lub kluseczkami.
