Wykonanie
Las zawsze był dla mnie taką oazą spokoju, gdy chodziłam po lesie zbierać
grzyby, fizycznie zawsze się zmęczyłam, ale psychicznie niesamowicie wypoczywałam. Zapach lasu, zapach liści, zapach
grzybów, a tych w tym roku wyjątkowo dużo. Ja ze względu na małego członka naszej rodziny do lasu wybrać się nie
mogę, ale gdy tylko dostaję
grzyby to jestem niesamowicie wdzięczna i cieszę się jak dziecko. Tym razem zapraszam na klasykę –
polędwiczki wieprzowe w sosie
kurkowym. Ja podałam je na puree z
ziemniaków i
selera a dodatkiem były warzywa pieczone w
maśle orzechowym. Domownicy podeszli do tego sceptycznie, ale później zajadali się wszystkim ze smakiem. Zuzia wprawdzie nie lubi
sosów i zjadła same
mięso z puree i warzywami, ale tak też można
Polędwiczki:2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1 łyżka klarowanego
masłaczarny pieprzsól morskaPolędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj
solą morską,
czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i
rozmarynem. Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego
masła i wrzuć nań
polędwiczki. Smaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmij, a
polędwiczki odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry.Sos
kurkowy:200 g
kurek1 biała
cebula1 starta
marchewka200 ml
śmietany 30%1 łyżeczka
mąki1 łyżka klarowanego
masłaświeżo mielony
czarny pieprzsólKurki delikatnie obierz i przepłucz pod dużym strumieniem
wody, aby oczyścić je z piasku. Następnie wysusz je na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej
masło i wrzuć drobno posiekaną
cebulkę. Smaż kilka minut i wrzuć
kurki oraz
marchewkę. Całość duś około 10 minut, później wlej
śmietanę i gotuj następne 10 minut, często mieszając. Jeśli
sos jest mało gęsty, dodaj 1 łyżeczkę
mąki rozrobionej z odrobiną
wody i energicznie zamieszaj. Sos przypraw
solą i
pieprzem do smaku.Pieczone warzywa:kilka
pietruszekkilka
marchewek1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu2 łyżeczki
masła orzechowego½ łyżeczki
soliMarchew i
pietruszkę pozbaw
natki, delikatnie oskrob. umyj i pokrój w paski. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej
oliwę z oliwek,
masło orzechowe oraz
miód i
posól. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Polędwiczki ułóż je na purée i podawaj z sosem
kurkowym oraz pieczonymi warzywami.Smacznego!
