Wykonanie
Składniki2 porcje:1
cukinia (około 350 g)2 łyżki
oliwy z oliwek i 1 łyżka
masła2 łyżki drobno posiekanej
cebuli1/2 ząbka
czosnku, posiekanego1/4 szklanki
białego wina16
krewetek (różowych, ugotowanych, bez pancerzy i ogonków)2 łyżki
kaparów, odsączonych z zalewy lub opłukanych z
soli4 łyżki
śmietanki kremowej 36%2 łyżki posiekanej
natki pietruszki lub
estragonu2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + więcej do smakulistki
mięty do dekoracji1
limonka100 g (1 torebka)
ryżu jaśminowego (lub zwykłego białego) ugotowanego w osolonej wodzie
sól morska i młotkowany lub świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Cukinię przekroić na wzdłuż na pół, oprószyć lekko
solą i
pieprzem, wysmarować łyżką
oliwy z oliwek. Położyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut lub grillować na grillu czy patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony. Łyżeczką wydrążyć część miąższu wraz z nasionami. Nasiona usunąć a miąższ odłożyć. Ugotować
ryż.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy z oliwek i 1 łyżkę
masła, dodać
cebulę i dusić na wolnym ogniu przez 4 minuty, aż będzie szklista, nie rumienić, pod koniec dodać
czosnek. Po 30 sekundach wlać
białe wino i jak zredukuje się o połowę włożyć
krewetki oraz
kapary. Smażyć przez minutę raz odwracając
krewetki. Dodać odłożony miąższ z
cukinii a po chwili wlać
śmietankę kremówkę. Smażyć jeszcze przez minutę, doprawić
solą i
pieprzem, odstawić z ognia, wymieszać z
natką pietruszki lub
estragonem.Do małego naczynia żaroodpornego posmarowanego
masłem włożyć ugotowany
ryż, skropić go
oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Połówki
cukinii wypełnić
krewetkami i
kaparami, ułożyć je na
ryżu i polać pozostałym sosem z patelni. Wstawić do nagrzanego piekarnika, najlepiej pod grill*, na około 10 minut (wbić widelec w
cukinię i sprawdzić czy jest już dość miękka w środku, jeśli jest jeszcze twarda, piec trochę dłużej). Danie doprawić młotkowanym lub świeżo zmielonym
pieprzem, udekorować
miętą, skropić
sokiem z połówki
limonki. Drugą połówkę pokroić i położyć obok
cukinii. Nakładać na talerze i podawać.* jeśli nie chcemy rozgrzewać piekarnika,
cukinię nafaszerowaną
krewetkami i
kaparami możemy też zgrillować na grillu (najlepiej pod przykryciem).