Wykonanie
Jesień już się na dobre zadomowiła za oknem ... coraz chłodniej jest wieczorami, a dzisiaj rano nawet musialam użyć drapaczki do szyb, bo auto było całe oszronione. Najwyższa
pora przygotować się do zimy, co ? :) W kuchni też ... menu już całkowicie zmieniłam, i prym teraz
wiodą zupy ..... rozgrzewające, cieplutkie. Nie wiem czy w waszych domach jest tak samo, ale u mnie od jakiegoś czasu w sezonie letnim zupy to rzadkość ...a jesienią i zimą z przyjemnością się nimi raczymy.I właśnie dziś miałam niesamowitą ochotę na gęstą, pożywną zupkę ... i zobaczcie co udało mi się stworzyć :) .... moją bazą była Rustic and Vegetable Polenta Soup GiadyDe Laurentiis.Zupa jest bardzo gęsta dzięki polencie oraz mocno aromatyczna dzięki tymiankowi.Składniki:2
marchewki1 mała
cebula1
cukinia3 ząbki
czosnku1/4 szklanki polenty1 łyżka
soli1/2 - 1 łyżeczka
czarnego pieprzu2 łyżki
natki pietruszki2 łyżki suszonego
tymianku4-5 szklanek
bulionu drobiowego3 łyżki
oliwy3 łyżki
masłaWykonanie:
Marchew pokroić w plastry,
cebulę w kostkę - podgrzać
oliwę i wrzucić pokrojone warzywa na tłuszcz. Dodać
sól i
pieprz. Podsmażać ok.8 minut, aż
cebula się mocno zeszkli. Wycisnąć na patelnię
czosnek, dodać
tymianek i
natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę
cukinię. Podsmażać kolejne kilka minut i zalać
bulionem. Po zagotowaniu wsypać polentę i gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną i zupa zgęstnieje. Na końcu dodać
masło do zupy.