ßßß
Jesień już się na dobre zadomowiła za oknem ... coraz chłodniej jest wieczorami, a dzisiaj rano nawet musialam użyć drapaczki do szyb, bo auto było całe oszronione. Najwyższa pora przygotować się do zimy, co ? :) W kuchni też ... menu już całkowicie zmieniłam, i prym teraz wiodą zupy ..... rozgrzewające, cieplutkie. Nie wiem czy w waszych domach jest tak samo, ale u mnie od jakiegoś czasu w sezonie letnim zupy to rzadkość ...a jesienią i zimą z przyjemnością się nimi raczymy.I właśnie dziś miałam niesamowitą ochotę na gęstą, pożywną zupkę ... i zobaczcie co udało mi się stworzyć :) .... moją bazą była Rustic and Vegetable Polenta Soup GiadyDe Laurentiis.Zupa jest bardzo gęsta dzięki polencie oraz mocno aromatyczna dzięki tymiankowi.Składniki:2 marchewki1 mała cebula1 cukinia3 ząbki czosnku1/4 szklanki polenty1 łyżka soli1/2 - 1 łyżeczka czarnego pieprzu2 łyżki natki pietruszki2 łyżki suszonego tymianku4-5 szklanek bulionu drobiowego3 łyżki oliwy3 łyżki masłaWykonanie:Marchew pokroić w plastry, cebulę w kostkę - podgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa na tłuszcz. Dodać sól i pieprz. Podsmażać ok.8 minut, aż cebula się mocno zeszkli. Wycisnąć na patelnię czosnek, dodać tymianek i natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażać kolejne kilka minut i zalać bulionem. Po zagotowaniu wsypać polentę i gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną i zupa zgęstnieje. Na końcu dodać masło do zupy.