Wykonanie
Składniki / Ingredients:1 , 5 kg dyni / 1 , 5 kg pumpkin1
marchewka / 1 carrot1
cebula / 1 onion3 szklanki
bulionu drobowego / 3 cups chicken broth2 łyżeczki
czosnku / 2 teaspoons of garlic2 łyżki
oliwy z oliwek / 2 tablespoons
olive oil2 łyżki
cukru brązowego / 2 tablespoons brown sugar
imbir / ginger
czarny pieprz / black pepper
sól / saltkawałek
masła / piece of butter
jogurt naturalny (gęsty) / natural yoghurt (dense)prażone
pestki z dyni / roasted pumpkin seedsSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać.
Dynię,
marchew i
cebulę kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy
oliwę i podsmażamy wszystko przez 5 minut cały czas mieszając.
Potem zalewamy
warzywa bulionem i gotujemy je przez 30 minut po przykryciem aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy
masło i
przyprawy (po 0,5 łyżeczki). Na koniec miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Podajemy zupę z łyżką
jogurtu i
pestkami z dyni. Smacznego!*****Before we begin to cook soup, get ready vegetables. You need to them wash and peel. We cut pumpkin, carrot and onion into pieces. Then, we put them in a pot with a thick bottom, we add the
olive oil and fry everything for 5 minutes, stirring constantly. Then, we
pour the chicken broth and boil them for 30 minutes until the vegetables are soft cover. When the vegetables are ready, we take off the pan from the heat, we add the butter and spices (0.5 teaspoons). At the end, we mix everything of the blender to a homogeneous
mass.
Serve the soup with a spoon of
yogurt and pumpkin seeds. Enjoy your meal!