Wykonanie
To danie ma dla mnie wartość sentymentalną. To od niego rozpoczęła się moja przygoda z gotowaniem. Łukaszowi tak zasmakowało, że gdy pytam go:- Co chcesz na obiad: danie X, czy Twoją ulubioną zapiekankę?Z kamienną twarzą zawsze odpowiada, że to chyba pytanie retoryczne.Składniki (6 porcji):400 g
makaronu Penne rigate1 opakowanie warzyw na patelnię4
filety z kurczaka1
cebula1/2 łyżeczki
papryki słodkiej w proszku1/4 łyżeczki
nasion anyżu1/4 łyżeczki
kminu rzymskiego500 g
pieczarek1 łyżeczka
Vegetysólpieprzsos beszamelowy10 dag
sera żółtegoponadto
olej do smażenia
Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Częścią
makaronu wykładamy dno naczynia żaroodpornego, tak by było całkowicie zakryte.
Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy go utartymi w moździerzu
przyprawami (
anyżem,
papryką i
kminem rzymskim). Posiekaną drobno
cebulkę podsmażamy chwilę na dwóch łyżkach
oleju. Dodajemy
mięso i obsmażamy je na złoty kolor (około 5-10 minut).
Kurczaka układamy na
makaronie i przykrywamy go kolejną warstwą rurek.
Pieczarki kroimy w plasterki. Posypujemy je
Vegetą i podsmażamy na dwóch łyżkach
oleju do czasu, aż sok całkowicie odparuje. Wykładamy je na
makaron i przykrywamy kolejną jego warstwą.
Warzywka mrożone rozmrażamy, a następnie smażymy na 2 łyżkach
oleju. Pod koniec smażenia dodajemy dołączone do paczki
zioła i
paprykę*. Całość wykładamy na warstwę
makaronu i przykrywamy kolejną, ostatnią już warstwą rurek.Całość polewamy
sosem beszamelowym .
Ser ścieramy bezpośrednio na sos.Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C i podgrzewamy 30 minut, żeby smaki się połączyły.
* Ja korzystam z
warzyw mrożonych, gdyż w niewielkim opakowaniu mam wszystkie te, które są mi potrzebne. Możecie oczywiście wykorzystać warzywa świeże (
młoda cukinia, kolorowe
papryki,
brokuły,
marchewki,
młode ziemniaczki,
kukurydza) i doprawić je samodzielnie skomponowaną mieszanką
ziół (
bazylia,
majeranek,
tymianek,
kolendra,
papryka słodka).