Wykonanie
Dziś proponuję Wam pyszne roladki
schabowe.
Mięso, dzięki marynacie, jest bardzo soczyste. Nafaszerowane
kiszoną kapustą,
pieczarkami,
marchewką i
pietruszką stanowi fajną alternatywę dla klasycznych zrazów. Polecam!Farsz:· 1 kg
pieczarek· 1 duża
cebula· 350 g
kiszonej kapusty·
natka pietruszki· 2
marchewki·
sól·
pieprz·
olejSchab (ok. 15 dużych roladek):· ok. 1,5 kg
schabu·
sól·
pieprz· sok z 1 dużej
cytryny· pół szklanki
mleka ryżowego·
olej do smażenia·
woda·
cebula· świeże igiełki
rozmarynuSchab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdy kotlet solimy i
pieprzymy. Układamy w zamykanym pojemniku.
Mleko ryżowe łączymy z
sokiem z cytryny. Mieszanką zalewamy
mięso, zamykamy i chowamy do lodówki na całą noc.Następnego dnia
mięso dokładnie osuszamy ręcznikami papierowymi.Farsz -
pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie czynimy z
marchewką.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy.Na patelni na dobrze rozgrzanym
oleju smażymy
cebulę z
kapustą. Kiedy się podsmażą dodajemy
pieczarki i
marchewkę. Smażymy aż z warzyw odparuje nadmiar płynów i ładnie się podsmażą. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki.Każdy rozbity kawałek
schabu faszerujemy nadzieniem. Zawijamy, spinamy wykałaczką. Podsmażamy z każdej strony i układamy w garnku o szerokim dnie. Zalewamy
wodą, dodajemy drobno posiekaną
cebulkę i dusimy pod przykryciem do miękkości, dodając pod koniec igiełki
rozmarynu. Smacznego!