ßßß Cookit - przepis na Roladki schabowe marynowane w mleku ryżowym i cytrynie z kapuściano-pieczarkowym farszem

Roladki schabowe marynowane w mleku ryżowym i cytrynie z kapuściano-pieczarkowym farszem

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję Wam pyszne roladki schabowe. Mięso, dzięki marynacie, jest bardzo soczyste. Nafaszerowane kiszoną kapustą, pieczarkami, marchewką i pietruszką stanowi fajną alternatywę dla klasycznych zrazów. Polecam!
Farsz:
· 1 kg pieczarek
· 1 duża cebula
· 350 g kiszonej kapusty
· natka pietruszki
· 2 marchewki
· sól
· pieprz
· olej
Schab (ok. 15 dużych roladek):
· ok. 1,5 kg schabu
· sól
· pieprz
· sok z 1 dużej cytryny
· pół szklanki mleka ryżowego
· olej do smażenia
· woda
· cebula
· świeże igiełki rozmarynu
Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Każdy kotlet solimy i pieprzymy. Układamy w zamykanym pojemniku. Mleko ryżowe łączymy z sokiem z cytryny. Mieszanką zalewamy mięso, zamykamy i chowamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso dokładnie osuszamy ręcznikami papierowymi.
Farsz - pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie czynimy z marchewką. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy.
Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju smażymy cebulę z kapustą. Kiedy się podsmażą dodajemy pieczarki i marchewkę. Smażymy aż z warzyw odparuje nadmiar płynów i ładnie się podsmażą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Każdy rozbity kawałek schabu faszerujemy nadzieniem. Zawijamy, spinamy wykałaczką. Podsmażamy z każdej strony i układamy w garnku o szerokim dnie. Zalewamy wodą, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i dusimy pod przykryciem do miękkości, dodając pod koniec igiełki rozmarynu. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/09/roladki-schabowe-marynowane-w-mleku.html