Wykonanie
Makarony to wspaniała baza szybkiego i pożywnego posiłku. Zazwyczaj serwujemy je z sosami
mięsnymi czy pomidorowymi. A co powiecie na
makaron z sosem na bazie
mleka i sałaty? Taka zielona wersja beszamelu ;) . Tak skomponowany posiłek będzie porcją zdrowej energii dla całej rodziny. Co ważne,
mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego nie może zabraknąć ich w naszej codziennej diecie. Są potrzebne do utrzymania mocnych kości i dobrego samopoczucia. Tak więc chwytajcie za
mleko i do dzieła ;) .Składniki· 500 g
makaronu durum kolanka·
miks sałat (ok 250 g)· paczka
roszponki (ok. 200 g)· 2 szklanki
mleka· 2 łyżki
masła· 2 łyżki
mąki kukurydzianej·
sól·
pieprz·
gałka muszkatołowa· 200 g startego
twardego sera np.
parmezan czy dziugas· 1
por· ok. 350 g ulubionej
kiełbasy· 2 łyżki
octu balsamicznego· skórka otarta z jednej
cytryny· 2 ząbki
czosnkuMakaron gotujemy al dente.Na patelni na odrobinie
oleju smażymy pokrojoną w kostkę
kiełbasę i pokrojonego w pół talarki
pora.
Sałaty miksujemy z
mlekiem i
czosnkiem. W drugim garnku roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i robimy jasną zasmażkę. Kiedy
mąka straci surowość zalewamy ją zielonym
mlekiem. Całość dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy
solą,
pieprzem, gałką,
octem balsamicznym i
skórką z cytryny. Do sosu dodajemy starty na tarce o grubych oczkach
żółty ser. Sosem zalewamy
makaron, dokładnie mieszamy. Dodajemy podsmażoną
kiełbasę z
porem. Delikatnie mieszamy i zajadamy. Smacznego!

LINK do strony konkursowej