ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa z kiełbasą

Fasolka szparagowa z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam fasolkę szparagową i teraz jemy ją bardzo często. Najbardziej mi smakuje taka z wody z masłem i bułką tartą, ale przygotowuje ją również w innym wydaniu. Tak sobie pomyślałam, że przygotuje taką niby sałatkę do zjedzenia na ciepło, ale również na zimno będzie super smakować. Fasolka z kiełbasą, czosnkiem i parmezanem, mniam jakie to wyszło pyszne. Zdecydowanie do powtórki. Takie danie można podać do grilla, na imprezce czy na obiad w towarzystwie podpieczonej bagietki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej - u mnie zielonej
- 150 g dowolnej kiełbasy
- 50 g parmezanu - lub innego twardego sera
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- łyżeczka masła
Wykonanie:
Fasolkę kroimy na pół i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, odsądzamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu. Patelnię wycieramy do sucha i rozpuszczamy łyżeczkę masła, wrzucamy fasolkę, kiełbasę, sól, pieprz i chwilkę podsmażamy, aby fasolka była ciepła. Dodajemy na koniec wyciśnięty ząbek czosnku i chwilkę jeszcze mieszamy na patelni. Przekładamy fasolkę na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/08/fasolka-szparagowa-z-kiebasa.html