ßßß Cookit - przepis na Przegrzebki na szpinaku i chorizo

Przegrzebki na szpinaku i chorizo

nazwa

Wykonanie

Pierwszy z przepisów, które miałam okazję poznać podczas warsztatów z Twojkucharz.pl . Uwielbiam przegrzebki ( znane również jako Małże Św. Jakuba) więc tym bardziej się cieszę, że wiem jak je przygotować. Zachęcam Was do spróbowania, to genialna przystawka.
Składniki:
- 3 przegrzebki
- liście szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- kiełbasa chorizo
- sól, pieprz
- masło klarowane
Przygotowanie:
Na rozgrzane masło wrzucam przegrzebki. Smażę około 2-3 minut aż zmienią kolor na białe. Po drugiej minucie dodaję chorizo i również smażę. Szpinak myję, czosnek kroję w plastry. Przysmażam go na oliwie z oliwek razem ze szpinakiem. Ważne: nie przelewajcie szpinaku gorącą wodą, wsadźcie go do garnka, przykryjcie i gotujcie przez chwilę aż nabierze aromatu od czosnku. Pod koniec smażenia przegrzebków skrapiam je sokiem z cytryny, solę i pieprze.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/05/przegrzebki-na-szpinaku-i-chorizo.html