Wykonanie
Pierwszy z przepisów, które miałam okazję poznać podczas warsztatów z Twojkucharz.pl . Uwielbiam przegrzebki ( znane również jako
Małże Św. Jakuba) więc tym bardziej się cieszę, że wiem jak je przygotować. Zachęcam Was do spróbowania, to genialna przystawka.Składniki:- 3 przegrzebki- liście
szpinaku- sok z 1/2
cytryny- 1 ząbek
czosnku-
kiełbasa chorizo-
sól,
pieprz-
masło klarowane
Przygotowanie:Na rozgrzane
masło wrzucam przegrzebki. Smażę około 2-3 minut aż zmienią kolor na białe. Po drugiej minucie dodaję chorizo i również smażę.
Szpinak myję,
czosnek kroję w plastry. Przysmażam go na
oliwie z oliwek razem ze
szpinakiem. Ważne: nie przelewajcie
szpinaku gorącą
wodą, wsadźcie go do garnka, przykryjcie i gotujcie przez chwilę aż nabierze aromatu od
czosnku. Pod koniec smażenia przegrzebków skrapiam je
sokiem z cytryny,
solę i
pieprze.