Wykonanie
Składniki (na lasagne wielkości keksówki):1/4 niewielkiej
cukinii (u mnie żółta)kilka płatów
makaronu do lasagne1/2 paczki
mrożonego szpinakukiełbaskapormozarellachilli,
pieprz,
sól,
czosnek w płatkachszklanka
bulionu warzywnegosos beszamelowy:
mlekomasłomąkagałka muszkatołowa,
sól,
pieprzPołowę
cukinii ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z
porem pokrojonym w talarki podsmażamy na
oliwie. Drugą połowę kroimy w paski, a
kiełbaskę w plasterki, podsmażamy bez tłuszczu.
Szpinak wrzucamy do rondelka, zalewamy
bulionem, przyprawiamy
pieprzem,
chilli i
czosnkiem- dusimy tak długo, aż odparujemy
bulion zupełnie.
Makaron do lasagne zawsze wrzucam na chwilę do wrzątku z
oliwą dzięki
czemu łatwiej się układa.Naczynie żaroodporne bądź jak w moim przypadku keksówkę smarujemy
oliwą, kładziemy na dnie pierwszą warstwę
makaronu, na to połowę
szpinaku,
cukinię z
kiełbaską i
por. przekładamy tyloma warstwami iloma mamy ochotę i na ile wystarcza składników- mi wyszły 3 warstwy :) na ostatnią warstwę nakładamy
sos beszamelowy, na to jeszcze jedną warstwę
makaronu. Wierzch posypujemy pokruszoną
mozzarellą i ozdabiamy plasterkami
cukinii. Pieczemy w 180 stopniach 20-40 minut. Jeśli
mozzarella zacznie się przypiekać można przykryć blaszkę folią.
sos beszamelowy:dwie łyżki
masła roztapiamy w rondelku, sypiemy 2 łyżki
mąki i łączymy. Do jednolitej masy wlewamy powoli
mleko i cały czas mieszamy, aż powstanie sos o aksamitnej konsystencji. Doprawiamy gałką,
solą i
pieprzem.Smacznego!A.
