Wykonanie
Posiłek przyrządzony w niecałe 30 minut, do tego bardzo praktyczny i nadający się na wiele okazji. Zdrowe gofry gryczano-orkiszowe sprawdzą się idealnie jako danie
śniadaniowe, na wynos do pracy czy szkoły, jako lunch czy kolacja. Dobór dodatków zależy wyłącznie od naszej fantazji i smaku. Warto jednak dodać, że nawet czyste smakują wspaniale i są niezwykle sycące ze względu na dodatek
sera feta. Ten ostatni oprócz tego, że nadaje całej potrawie charakteru, to dodatkowo pięknie prezentuje się w postaci zgrabnych kostek, które po upieczeniu zachowują swój kształt. Polecam!Składniki:· 2
jajka· 1,5 szklanki
mąki gryczanej· 1 szklanka
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· łyżeczka
soli· 300 g
sera Arla Apetina w kostkach z
bazylią i
oregano + 100 g do podania (w
sumie 2 opakowania)· nieduża laska
rabarbaru· 1/2 szklanki
oleju rzepakowego· 1,5 szklanki
mleka· 1/2 szklanki
wody· 7 g
drożdży instant· Kilka
suszonych pomidorów· kilka listków
bazylii· 2 łyżki
octu balsamicznegoDodatki:· Arla Apetina kremowy
serek naturalny·
pomidory malinowe·
rukolaŁączymy składniki suche -
mąki,
sól i
drożdże. W oddzielnej misce łączymy
jajka, 150 g rozdrobnionego widelcem
sera feta,
mleko,
olej,
wodę i
ocet balsamiczny. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę
suszone pomidory, pokrojony w bardzo cienkie plasterki
rabarbar, pokrojone w paseczki świeże liście
bazylii oraz 150 g kostek
fety ( w tym momencie kostki dajemy w całości- dzięki temu po upieczeniu i przekrojeniu gofrów na pół kostki
fety będą ładnie widoczne). Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną
oleju, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry- w zależności od rodzaju gofrownicy (mocy i grubości gofrów) czas pieczenia może być różny- u mnie było to 5 minut. Gofry muszą być z wierzchu chrupiące, w środku przyjemnie puszyste i wilgotne. Z podanej porcji upiekłam 4 poczwórne mega gofry (mam gofrownicę obracaną, która na raz piecze 2 duże placki - każdy składający się z 4 gofrów) - czyli piekąc w małej gofrownicy będziemy
mieli ich ok. 16.Ciepłe gofry możemy podać same- nawet bez dodatków smakują wybornie i są niezwykle sycące. Na pożywne śniadanie czy lunch proponuję podać je z
serkiem naturalnym kremowym, kostkami
fety,
pomidorami malinowymi i
rukolą. Gofry idealnie smakują również na zimno- z powodzeniem mogą zastąpić klasyczne
pieczywo. Robiąc je w gofrownicy, która umożliwia upieczenie grubych gofrów, możemy już wystudzone przekroić na pół tak jak
bułkę, posmarować
serkiem, włożyć ulubione dodatki- np.
wędlinę,
rukolę, przykryć drugą połówką gofra i zapakować do pracy czy szkoły na drugie śniadanie.Smacznego!