ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe gofry gryczano- orkiszowe z fetą & gofrowa maxi kanapka

Drożdżowe gofry gryczano- orkiszowe z fetą & gofrowa maxi kanapka

nazwa

Wykonanie

Posiłek przyrządzony w niecałe 30 minut, do tego bardzo praktyczny i nadający się na wiele okazji. Zdrowe gofry gryczano-orkiszowe sprawdzą się idealnie jako danie śniadaniowe, na wynos do pracy czy szkoły, jako lunch czy kolacja. Dobór dodatków zależy wyłącznie od naszej fantazji i smaku. Warto jednak dodać, że nawet czyste smakują wspaniale i są niezwykle sycące ze względu na dodatek sera feta. Ten ostatni oprócz tego, że nadaje całej potrawie charakteru, to dodatkowo pięknie prezentuje się w postaci zgrabnych kostek, które po upieczeniu zachowują swój kształt. Polecam!
Składniki:
· 2 jajka
· 1,5 szklanki mąki gryczanej
· 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· łyżeczka soli
· 300 g sera Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano + 100 g do podania (w sumie 2 opakowania)
· nieduża laska rabarbaru
· 1/2 szklanki oleju rzepakowego
· 1,5 szklanki mleka
· 1/2 szklanki wody
· 7 g drożdży instant
· Kilka suszonych pomidorów
· kilka listków bazylii
· 2 łyżki octu balsamicznego
Dodatki:
· Arla Apetina kremowy serek naturalny
· pomidory malinowe
· rukola
Łączymy składniki suche - mąki, sól i drożdże. W oddzielnej misce łączymy jajka, 150 g rozdrobnionego widelcem sera feta, mleko, olej, wodę i ocet balsamiczny. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojony w bardzo cienkie plasterki rabarbar, pokrojone w paseczki świeże liście bazylii oraz 150 g kostek fety ( w tym momencie kostki dajemy w całości- dzięki temu po upieczeniu i przekrojeniu gofrów na pół kostki fety będą ładnie widoczne). Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry- w zależności od rodzaju gofrownicy (mocy i grubości gofrów) czas pieczenia może być różny- u mnie było to 5 minut. Gofry muszą być z wierzchu chrupiące, w środku przyjemnie puszyste i wilgotne. Z podanej porcji upiekłam 4 poczwórne mega gofry (mam gofrownicę obracaną, która na raz piecze 2 duże placki - każdy składający się z 4 gofrów) - czyli piekąc w małej gofrownicy będziemy mieli ich ok. 16.
Ciepłe gofry możemy podać same- nawet bez dodatków smakują wybornie i są niezwykle sycące. Na pożywne śniadanie czy lunch proponuję podać je z serkiem naturalnym kremowym, kostkami fety, pomidorami malinowymi i rukolą. Gofry idealnie smakują również na zimno- z powodzeniem mogą zastąpić klasyczne pieczywo. Robiąc je w gofrownicy, która umożliwia upieczenie grubych gofrów, możemy już wystudzone przekroić na pół tak jak bułkę, posmarować serkiem, włożyć ulubione dodatki- np. wędlinę, rukolę, przykryć drugą połówką gofra i zapakować do pracy czy szkoły na drugie śniadanie.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/drozdzowe-gofry-grzyczano-orkiszowe-z.html