Wykonanie
Moja miłość do
mąki gryczanej trwa w najlepsze.Taka wersja wytrawnych naleśników chodziła za mną już długi czas, więc dziś w końcu nadszedł ten dzień.Takie naleśniki to poezja! Można je nadziać na tryliard sposobów.Moje są ze
śmietankowym serkiem,
wędzonym łososiem i dużą ilością
rukoli.Konkret obiad - bezglutenowy. Polecam bardzo!Proporcje na 14 sztuk, patelnia o średnicy 20 cmCo trzeba?250 g
mąki gryczanej50 g
mąki bezglutenowej200 ml
mleka (u mnie bez laktozy)200 ml
wody gazowanej3
jajkapół płaskiej łyżeczki
solitłuszcz do smażenia (u mnie
masło klarowane)Co i jak?Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, która musi być rzadsza niż na zwykłe naleśniki.Odstawić na pół godziny, jeśli ciasto zgęstniało, należy dolać
mleka. Następnie smażyć na rumiano z obu stron.Nałożyć ulubiony farsz, czy to słodki czy to wytrawny i szamać.Smacznego!