Wykonanie
Weekendowe śniadanie? Omlet! Nie tak trudny, jak się wydaje :) Do dzieła:Składniki na 2 porcje:4
jajka4 łyżki
mleka4 łyżki
mąki2 garści liściastego
szpinaku2
pomidory (uwielbiam
malinowe)3 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju rzepakowegosólOddzieliłam
białka od
żółtek.
Białka ubiłam mikserem na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodałam
żółtka, ubijałam 30 sekund. Dodałam
mąkę i
mleko i ubijałam jeszcze około 30 sekund. Dodałam posiekane liście
szpinaku, rozgnieciony
czosnek i osoliłam.Na patelnię wlałam
olej, ułożyłam plastry z jednego
pomidora. Wylałam na nie masę, przykryłam patelnię pokrywką i smażyłam kilka minut. Kiedy góra się ścięła, a boki omletu odeszły od brzegów patelni, przełożyłam go ostrożnie na talerz. Na wierzchu ułożyłam plastry świeżego
pomidora.