ßßß Cookit - przepis na Batatella czyli krem serkowo-batatowy i trójkolorowy pucharek mleczny

Batatella czyli krem serkowo-batatowy i trójkolorowy pucharek mleczny

nazwa

Wykonanie

Batatella czyli zdrowy i pyszny krem na bazie serka śmietankowego i batatów to moja propozycja na smaczny deser. Bataty, serek śmietankowy i nerkowce same w sobie są słodkie. Wystarczy więc niewielki dodatek masy kajmakowej i domowego cukru waniliowego, żeby otrzymać słodki krem- idealny na kanapki, jako masa do przełożenia domowych ciasteczek czy po prostu do wyjadania z miseczki łyżką. Możemy też posunąć się o krok dalej i przygotować zdrowe pucharki z kremem serkowo-batatowym, mleczno-jaglanym i pyszną czeko-truskawką. Taki mleczny deser to samo zdrowie. M leko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego jako stały element naszej codziennej diety dbają o nasze zdrowie i dobre samopoczucie ;) .
Krem serkowo-batatowy:
· 1 średni batat
· 250 g serka twarogowego kremowego naturalnego
· garść uprażonych nerkowców
· łyżeczka masy kajmakowej
· łyżeczka cukru waniliowego
Masa jaglana:
· 100 g kaszy jaglanej
· 1,5 szklanki mleka
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
· 250 g serka twarogowego kremowego naturalnego
· 1/4 szklanki ksylitolu/ cukru pudru
· galaretka pomarańczowa
Czeko-truskawka :
· 500 g truskawek
· 1 tabliczka czekolady karmelowej
· łyżka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody
Dodatkowo- po cząstce na każdy pucharek czekolady białej mango kokosowo-jogurtowej BIO
1. Krem serkowo-batatowy:
Batata obieramy ze skórki, kroimy w niedużą kostkę i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - ok. 25 minut. Lekko przestudzonego blendujemy na gładką masę z nerkowcami i serkiem śmietankowym. Masa sama w sobie jest dość słodka, więc dosładzamy ją tylko delikatnie łyżką masy kajmakowej i łyżką cukru waniliowego. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.
2. Masa jaglano-mleczna - kaszę płuczemy na sicie. Następnie dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu- kasza musi wchłonąć cały płyn. Gorącą kaszę blendujemy na gładką masę z serkiem, galaretką, ksyliotlem (lub cukrem) i ekstraktem waniliowym.
3. Czeko-truskawka :
Truskawki kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym płomieniu. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy połamaną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, żeby czekolada się rozpuściła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody. Dokładnie mieszamy do momentu aż polewa lekko zgęstnieje. Całość dokładnie blendujemy.
4. Składanie deseru:
Na dno pucharków wykładamy porcję masy serkowo-batatowej. Następnie wykładamy porcję lekko już tężejącej masy jaglanej. Jaglankę polewamy porcją lekko tężejącej czeko-truskawki. Na sam koniec wykładamy kolejną porcję masy serkowo-batatowej. Dekorujemy przeciętą na pół cząstką białej czekolady mango. Deser podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!
strona konkursowa
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/batatella-czyli-krem-serkowo-batatowy-i.html