Wykonanie
Batatella czyli zdrowy i pyszny krem na bazie
serka śmietankowego i
batatów to moja propozycja na smaczny deser.
Bataty,
serek śmietankowy i
nerkowce same w sobie są słodkie. Wystarczy więc niewielki dodatek masy kajmakowej i domowego
cukru waniliowego, żeby otrzymać słodki krem- idealny na kanapki, jako masa do przełożenia domowych
ciasteczek czy po prostu do wyjadania z miseczki łyżką. Możemy też posunąć się o krok dalej i przygotować zdrowe pucharki z kremem
serkowo-
batatowym,
mleczno-jaglanym i pyszną czeko-
truskawką. Taki
mleczny deser to samo zdrowie. M
leko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego jako stały element naszej codziennej diety dbają o nasze zdrowie i dobre samopoczucie ;) .Krem
serkowo-
batatowy:· 1 średni
batat· 250 g
serka twarogowego kremowego naturalnego· garść uprażonych
nerkowców· łyżeczka masy kajmakowej· łyżeczka
cukru waniliowegoMasa jaglana:· 100 g
kaszy jaglanej· 1,5 szklanki
mleka· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· 250 g
serka twarogowego kremowego naturalnego· 1/4 szklanki ksylitolu/
cukru pudru·
galaretka pomarańczowaCzeko-
truskawka :· 500 g
truskawek· 1 tabliczka
czekolady karmelowej· łyżka
mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej
wodyDodatkowo- po cząstce na każdy pucharek
czekolady białej mango kokosowo-jogurtowej BIO1. Krem
serkowo-
batatowy:
Batata obieramy ze skórki, kroimy w niedużą kostkę i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - ok. 25 minut. Lekko przestudzonego blendujemy na gładką masę z
nerkowcami i
serkiem śmietankowym. Masa sama w sobie jest dość słodka, więc dosładzamy ją tylko delikatnie łyżką masy kajmakowej i łyżką
cukru waniliowego. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce.2. Masa jaglano-
mleczna -
kaszę płuczemy na sicie. Następnie dodajemy do gotującego się
mleka. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu-
kasza musi wchłonąć cały płyn. Gorącą
kaszę blendujemy na gładką masę z
serkiem,
galaretką,
ksyliotlem (lub
cukrem) i ekstraktem
waniliowym.3. Czeko-
truskawka :
Truskawki kroimy na ćwiartki, przekładamy do garnka i podgrzewamy na małym płomieniu. Kiedy
owoce puszczą sok, dodajemy połamaną
czekoladę. Całość dokładnie mieszamy, żeby
czekolada się rozpuściła. Dodajemy
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej
wody. Dokładnie mieszamy do momentu aż polewa lekko zgęstnieje. Całość dokładnie blendujemy.4. Składanie deseru:Na dno pucharków wykładamy porcję masy
serkowo-batatowej. Następnie wykładamy porcję lekko już tężejącej masy jaglanej. Jaglankę polewamy porcją lekko tężejącej czeko-
truskawki. Na sam koniec wykładamy kolejną porcję masy
serkowo-batatowej. Dekorujemy przeciętą na pół cząstką
białej czekolady mango. Deser podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!strona konkursowa