Wykonanie
Po tak wyczerpującym dniu, jaki miał miejsce, należy się...chwila wytchnienia. I tak też nazwałam prezentowany deser.
Czekoladowo-
kokosowy pucharek miał umilić mi wieczór i sprawić, że sny będą kolorowe i ... smaczne. I tak też było ;) Spróbujcie sami mojej "
czekoladowo-kokosowej chwili wytchnienia".
A zwieńczeniem deseru nie mogło być nic innego jak przepiękna, zachwycająco czerwona, słodziutka
truskawka.Składniki: (na dwie porcje)1 1/2 szklanki
mleka1 1/2 łyżeczki
cukru waniliowego15-16 łyżeczek
kaszy manny błyskawicznej2 łyżeczki wiórek
kokosowych4 czubate łyżki
masła czekoladowego - najlepiej domowego (przepis następnym razem) lub kupnego (uwaga!
czekoladowego bez dodatków)2
truskawki i odrobina
cukru pudruPrzygotowanie:W garnku z grubszym dnem (u mnie garnek do
mleka) gotujemy
mleko,
cukier waniliowy i
kokos. Gdy
mleko z dodatkami zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i dodajemy po łyżeczce
masło czekoladowe. Ciągle mieszamy, aż nasze
masło się rozpuści. Następnie dosypujemy powoli
kaszy manny. Mieszamy, aż deser osiągnie gęstą konsystencję (około 4-5 minut). Przekładamy do przygotowanych pucharków. Czekamy aż przestygnie. Dekorujemy
truskawką i odrobiną
cukru pudru. Podajemy.SmacznegoWpis dołączam do akcji "
Czekoladowy Tydzień" 2015