Wykonanie
Sklepy zasypują nas różnymi rozmaitymi słodkościami, w tym gotowymi deserkami z
kaszki mannej. Ostatnio zamiast kupić taki produkt postanowiłam samodzielnie go wykonać w domu. Smak był niewyobrażalnie lepszy, wygląd wspaniały, a zapach hmm.. tak wyśmienity, że aż brak mi słów dla opisania go. Szczerze polecam zastąpić sklepowe produkty własnymi. Na pewno nie zawiedziecie się:)
Składniki:4 łyżki
kaszki mannej2 szklanki pełnego
mleka2 opakowania
cukru waniliowego2 łyżeczki
żelatyny2
białka2 łyżki
cukru pudru½ szklanki soku z truskawek/malin
Truskawki,
czekolada i listki
mięty do przybraniaZimnego
mleko przelewamy go rondelka. Dosypujemy
cukier waniliowy oraz
kaszkę manną i włączamy gaz. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy gaz i mieszając doprowadzamy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami
wody. Czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy do rozpuszczenia
żelatyny np. w kuchence mikrofalowej i mieszamy z
sokiem z
malin.
Białka ubijamy wraz z
cukrem pudrem na gęstą pianę. Sok oraz
białka łączymy z wystudzoną
kaszką manną mieszając delikatnie
łopatką. Tak przygotowaną
kaszkę rozkładamy do pucharków, a te odstawiamy do lodówki. Schłodzoną piankę z
kaszki mannej ozdabiamy
truskawkami, listkiem
mięty i startą
czekoladą. Smacznego.