Wykonanie
Klasyczne połączenia smakowe w podrasowanej wersji. Zapraszam!Składniki:· 1,5 - 2 kg
mielonego mięsa· 2
cebule· 2 ząbki
czosnku· drobno posiekany pęczek
natki pietruszki· 1 duża łyżka
musztardy indiańskiej (z
pomidorami)· 100 g zmielonych
migdałów· 4
żółtka· 4 łyżki
oleju rzepakowegoSól i
pieprz do smaku· 2 kg
kiszonej kapusty·
Olej rzepakowy do smażenia·
Sól i
pieprz do smakuNa ziemniaczane puree:· 1,5- 2 kg
ziemniaków· 200 g
masła klarowanego· łyżeczka
gałki muszkatołowej·
Sól·
Pieprz· 2 pęczki
koperkuCebulkę i
czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie
oleju.
Mięso łączymy z
orzechami,
musztardą indiańską, rozbełtanymi
żółtkami, przesmażoną
cebulą i
czosnkiem. Dodajemy
pietruszkę oraz
olej rzepakowy- ok. 4 łyżki . Doprawiamy
solą i dużą ilością
pieprzu. Całość dobrze wyrabiamy.Na dobrze rozgrzanym
oleju przesmażamy posiekaną
kapustę kiszoną. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną
oleju. Na dno układamy połowę masy
mięsnej. Na
mięsie układamy warstwę
kiszonej kapusty. Na
kapuście pozostałe
mięso.Ugotowane
ziemniaki ugniatamy tłuczkiem. Dodajemy
masło klarowane,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Dodajemy drobno posiekany
koperek. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy na masę
mięsną.Zapiekankę pieczemy ok. 1 , 5 godziny, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!