Moja wariancja na temat często pojawiającego się dania w kuchni mojej mamy czyli kaszanki z kapustą kiszoną i puree. U mnie wersji - tarta. Łatwa w przygotowaniu i tania. Nie wymaga używania wyszukanych składników a zachwycająca smakiemSKŁADNIKI:(Na formę do tarty o średnicy 24cm)Na ciasto:200g mąki pszennejżółtko jajka140g masłaszczypta soliNa nadzienie:Średnia cebula5 Łyżek masła100ml śmietanki 12%3 kaszanki400g kiszonej kapusty (najlepiej mocno kwaśna)sól, pieprz, kminek5 średnich ziemniakówkoperek/natka pietruszki3 plasterki żółtego seraPRZYGOTOWANIE:Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c.Cebulę szatkujemy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na łyżce masła. Kaszankę obieramy ze skórki i ugniatamy widelcem. Kapustę podsmażamy na reszcie masła. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Łączymy z 2 łyżkami masła i śmietanką.Na podpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut.Posypujemy obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem.