Wykonanie
Zapraszam na pyszne domowe jagodzianki. Zapewniam, że zachwycą Was swoim smakiem. Ciasto wychodzi delikatne, puszyste i wilgotne jednocześnie. A to wszystko dzięki dodatkowi
sera oraz dość luźnej konsystencji ciasta. Pamiętajcie, aby podczas wyrabiania, a
potem formowania bułeczek nie dodawać zbyt dużo
mąki, gdyż jej nadmiar sprawi, że jagodzianki stracą swoją lekkość, zrobią się zbite i ciężkie. Ciasto wyrabia się zaskakująco szybko i już po paru minutach ładnie odchodzi od dłoni. Wystarczy więc chwila cierpliwości i nawet teraz- wczesną wiosną- posiłkując się
mrożonymi owocami, możemy cieszyć się smakiem domowego
drożdżowego ciasta obficie okraszonego pysznymi
owocami lata. Polecam! Dla mnie deser czy nawet weekendowe śniadanie- idealne. :)Ciasto:· 1,5 kg
mąki pszennej· 3 szklanki
mleka – lekko podgrzanego· 200 g miękkiego
masła· ½ szklanki
oleju· 250 g
sera twarogowego trzykrotnie zmielonego - w temp. pokojowej· 5
jajek· 2
żółtka· 2 szklanki drobnego
cukru· 100 g świeżych
drożdży· skórka otarta z jednej dużej
cytryny· Duża szczypta
soli· 1 kg mrożonych
borówek amerykańskich (są zdecydowanie mniej wodniste od zwykłych
jagód) – w sezonie świeże +
cukier puder do smaku + 2 łyżki
bułki tartej·
jajo rozbełtane z odrobiną
wody do posmarowania bułeczek
Lukier:·
Sok z cytryny·
Cukier puder ile zabierze1 szklanka
mąki1
żółtko100 g zimnego
masła1/2 szklanki
cukru pudruszczypta
proszku do pieczeniaszczypta
soliKruszonka -
mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i szczyptą
soli, dodajemy
masło i dokładnie siekamy. Dodajemy
żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Kruszonkę przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika.
Drożdże kruszymy, zasypujemy 3 łyżkami
cukru. Kiedy
drożdże staną się płynne, dodajemy 5 łyżek
mąki i zalewamy odrobiną
mleka- mieszamy miotełką, żeby całość ładnie rozprowadzić. Kiedy masa będzie jednolita, dolewamy pozostałe ciepłe
mleko. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Jajka i
żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę.Do dużej miski wysypujemy pozostałą
mąkę. Dodajemy zaczyn,
serek śmietankowy,
olej,
masło, utarte z
cukrem jajka,
skórkę z cytryny oraz szczyptę
soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Musi być dość luźne - w trakcie wyrabiania możemy delikatnie podsypać
mąką, ale nie za dużo, gdyż w przeciwnym razie ciasto wyjdzie za ciężkie i zbite. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia – musi podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 40 kulek. Każdą wałkujemy na kształt małego prostokąta. Na środku układamy po łyżce
owocowego nadzienia - rozmrożone
borówki wymieszane z
cukrem i
bułką tartą. Bułeczkę zlepiamy i nadajemy jej prostokątny lub okrągły kształt. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po tym czasie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym
jajkiem.Bułeczki możemy w tym momencie zwieńczyć jeszcze kruszonką (wówczas na każdą jagodziankę ścieramy na tarce o grubych oczkach trochę wcześniej przygotowanej kruszonki) lub takie czyste wstawić do piekarnika. Czy z kruszonką, czy też bez - bułeczki pieczemy ok. 20- 25 minut, temp. 190 stopni termoobieg. Podajemy wykończone lukrem przygotowanym z
cukru pudru utartego z
sokiem z cytryny. Smacznego!