Wykonanie
Zapraszam na pyszne ciasto - jaglane z dużą ilością
truskawek i pysznym
czekoladowym kremem na bazie
cieciorki. W
sieci różne wariacje na temat jagielnika pojawiają się pod nazwą "sernik". Można stwierdzić, że to małe nadużycie, ale kiedy spróbujecie tego ciasta, wybaczycie to małe
językowe zamieszanie. Kiedy zapytałam się mojego taty- jak sądzi, z czego zrobione jest to ciasto- odpowiedział, że z
sera ;) . A
sera nie ma w nim ani grama. Jest za to zdrowa pyszna
kasza, roślinne
mleko ryżowe, owsiana
śmietanka i - zamiast
białego cukru-
cukier brzozowy. Aby deser nieco podrasować, zwieńczyłam go
czekoladowym kremem- na bazie równie zdrowej
cieciorki, ciemnego
kakao i
ksylitolu. A że w sklepie dostałam już polskie
truskawki (wiem, wiem trochę na nie za wcześnie i należałoby jeszcze poćwiczyć cierpliwość), nie mogłam się powstrzymać, aby ich nie kupić. Całość udekorowałam właśnie tymi pysznymi, pięknie czerwonymi
owocami. I tak oto powstał deser idealny- zdrowy, lekki i smakowity!Składniki ( tortownica o średnicy 17-18 cm)· 200 g
kaszy jaglanej· 2 szklanki
mleka ryżowego BIO· 3 łyżki
oleju· 200 ml
śmietanki owsianej lub sojowej· 3
żółtka· 4 łyżki
mąki ziemniaczanej· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· 1/2 szklanki ksylitolu/ lub jeśli używacie -
cukru· szczypta
soli·
truskawkiKaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy
mleko ryżowe. Dodajemy
kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy
kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy. Dodajemy
olej,
ksylitol, szczyptę
soli,
żółtka,
śmietankę,
mąkę, ekstrakt
waniliowy i ponownie całość blendujemy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 17 cm, wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni. Ciasto dekorujemy masą
czekoladową i w sezonie
truskawkami.
Krem czekoladowy z
cieciorkiSkładniki:· Puszka
cieciorki· 4 łyżki
ksylitolu - lub jeśli wolicie
cukru pudru· Łyżka ekstraktu
waniliowego· Łyżka dobrego
kakao· 4 łyżki
mleka ryżowego BIO
Cieciorkę odsączamy z zalewy, przekładamy do blendera. Dodajemy ksylitol/
cukier, ekstrakt
waniliowy,
kakao i
mleko. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę.