Wykonanie
Dziś kolejna wariacja na temat ciasta z
kaszy jaglanej - tym razem z
porzeczkami i na
mleczku kokosowym. Delikatna lekko słodka pianka idealnie współgra z orzeźwiającymi
owocami i sprawia, że placek jaglany nabiera niezwykle letniego i lekkiego smaku. Całość przygotowałam bez użycia
białego cukru- z powodzeniem zastąpiłam go
ksylitolem czyli
cukrem brzozowym. Koniecznie wypróbujcie ten przepis - idealny deser na upalne dni. Polecam :) .Składniki (podłużna foremka 30x11 cm)· 200 g
kaszy jaglanej· 2 szklanki
mleka ryżowego BIO· 3 łyżki
oleju· 200 ml
mleczka kokosowego· 2
żółtka· 3 łyżki
mąki ziemniaczanej· 2 łyżki ekstraktu
waniliowego· 1/2 szklanki ksylitolu/ lub jeśli używacie -
cukru· szczypta
soli·
porzeczkiKaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy
mleko ryżowe. Dodajemy
kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy
kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy. Dodajemy
olej,
ksylitol, szczyptę
soli,
żółtka,
mleczko kokosowe,
mąkę,ekstrakt
waniliowy i ponownie całość blendujemy. Masę wykładamy do foremki wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Na wierzchu układamy
czarne porzeczki. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni.Placek studzimy. Wystudzony przekrawamy na 2 równe placki.Masa:· 600 ml
mleczka kokosowego· 5 łyżeczek
żelatyny· szklanka czarnych
porzeczek do zblenowania plus ok. pół szklanki w całości do masy· pół szklanki
ksylitolu1 szklankę
czarnych porzeczk blendujemy i przecieramy przez gęste sito.
Żelatynę zalewamy
mleczkiem kokosowym. Kiedy napęcznieje podgrzewamy na małym ogniu, żeby
żelatyna się rozpuściła (nie gotujemy!). Lekko przestudzone
mleczko kokosowe dodajemy do
porzeczek. Dodajemy
ksylitol i całość dokładnie miksujemy. Kiedy masa zacznie lekko tężeć przelewamy na placek ułożony w tortownicy. Układamy pozostałe
porzeczki. Wstawiamy na parę minut do lodówki, żeby masa jeszcze bardziej stężała. Następnie na tężejącą masę delikatnie układamy placek z warstwą
owocową i ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto podajemy dobrze schłodzone.