ßßß Cookit - przepis na Jaglany placek porzeczkowo - kokosowy

Jaglany placek porzeczkowo - kokosowy

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna wariacja na temat ciasta z kaszy jaglanej - tym razem z porzeczkami i na mleczku kokosowym. Delikatna lekko słodka pianka idealnie współgra z orzeźwiającymi owocami i sprawia, że placek jaglany nabiera niezwykle letniego i lekkiego smaku. Całość przygotowałam bez użycia białego cukru- z powodzeniem zastąpiłam go ksylitolem czyli cukrem brzozowym. Koniecznie wypróbujcie ten przepis - idealny deser na upalne dni. Polecam :) .
Składniki (podłużna foremka 30x11 cm)
· 200 g kaszy jaglanej
· 2 szklanki mleka ryżowego BIO
· 3 łyżki oleju
· 200 ml mleczka kokosowego
· 2 żółtka
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki ekstraktu waniliowego
· 1/2 szklanki ksylitolu/ lub jeśli używacie - cukru
· szczypta soli
· porzeczki
Kaszę płuczemy na sicie. W garnku zagotowujemy mleko ryżowe. Dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 15 minut). Kiedy kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn, całość dokładnie blendujemy. Dodajemy olej, ksylitol, szczyptę soli, żółtka, mleczko kokosowe, mąkę,ekstrakt waniliowy i ponownie całość blendujemy. Masę wykładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzchu układamy czarne porzeczki. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni.
Placek studzimy. Wystudzony przekrawamy na 2 równe placki.
Masa:
· 600 ml mleczka kokosowego
· 5 łyżeczek żelatyny
· szklanka czarnych porzeczek do zblenowania plus ok. pół szklanki w całości do masy
· pół szklanki ksylitolu
1 szklankę czarnych porzeczk blendujemy i przecieramy przez gęste sito. Żelatynę zalewamy mleczkiem kokosowym. Kiedy napęcznieje podgrzewamy na małym ogniu, żeby żelatyna się rozpuściła (nie gotujemy!). Lekko przestudzone mleczko kokosowe dodajemy do porzeczek. Dodajemy ksylitol i całość dokładnie miksujemy. Kiedy masa zacznie lekko tężeć przelewamy na placek ułożony w tortownicy. Układamy pozostałe porzeczki. Wstawiamy na parę minut do lodówki, żeby masa jeszcze bardziej stężała. Następnie na tężejącą masę delikatnie układamy placek z warstwą owocową i ponownie wstawiamy do lodówki. Ciasto podajemy dobrze schłodzone.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/jaglany-placek-porzeczkowo-kokosowy.html