Wykonanie
Składniki:· 100 g
kaszy gryczanej·
cukinia grillowana marynowana w
oleju 100 g·
papryka grillowana marynowana w
oleju 100 g· kilka
pomidorów suszonych z
oleju· 2-3 duże
ogórki kiszone· 1
papryczka pepperoni faszerowana
serem z
oleju· 150 g (jedno opakowanie)
serka ziarnistego w
śmietance (typu wiejskiego)· garść podprażonych pestek dyni· posypka
parmezanowo-pistacjowa (garść obranych solonych
pistacji zblendowanych z kawałkiem
parmezanu)·
sól·
pieprz· 2 ząbki
czosnku z
oliwy· pęczek
pietruszkiKaszę gotujemy al dente w osolonej wodzie. W misce łączymy pokrojone w zgrabną kostkę
cukinię,
paprykę,
suszone pomidory,
czosnek, pepperoni oraz
ogórki kiszone. Dobrze mieszamy. Dodajemy przestudzoną
kaszę oraz
serek ziarnisty- delikatnie mieszamy. Dodajemy
pestki dyni, drobno posiekaną
natkę pietruszki, doprawiamy
pieprzem , odrobiną
soli (
ogórki,
pomidory suszone,
pistacje i
parmezan są dość słone, więc dużo dosalać nie musimy) oraz posypką
parmezanowo-
pistacjową. Kiedy
sałatka przegryzie się w lodówce przekładamy ją do ozdobnej miseczki. Dla dzieci możemy zaserwować ją w nietypowej formie- nadając jej kształt zajączków i kurczaczków wielkanocnych. Wystarczy posłużyć się zwykłymi foremkami do wykrawania
ciasteczek właśnie w takim kształcie, ostrożnie napełnić je
sałatką i delikatnie ściągnąć. Dzieciakom na pewno będzie lepiej smakowało :) . Na koniec całość dekoracyjnie posypujemy jeszcze
parmezanowo-
pistacjową przyprawą. Smacznego!