Wykonanie
Od niedawna w moim domu pojawił się nowy członek rodziny. Piękny bezdomny piesek porzucony w lesie, skrzywdzony przez ludzi. Po 4 miesiącach dokarmiania, zdecydował się mi całkowicie zaufać i powierzyć swój los w moje ręce. Uroczy piesek przeszedł już metamorfozę wizualną (wizyta u psiego fryzjera była obowiązkowa), teraz pracujemy nad poprawą jego zdrowia. Trzymajcie kciuki ;) . Na cześć nowego przyjaciela dzisiejszy deser nazwałam jego imieniem- Figlarz (tak właśnie wabi się mój piesek:) ). Ciasto, choć wieloskładnikowe i wielowarstwowe, jest bardzo proste do przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje chyba zrobienie ostatniej masy cytrynowej (20 minut ubijania to etap, którego nie da się pominąć ani przyśpieszyć) i kremu budyniowego a la karpatka. Całość wychodzi bardzo kremowa, smaki doskonale ze sobą współgrają i wzajemnie się dopełniają. Zapraszam!Składniki:· 370 g
herbatników Petit Buerre
Kakao· 50 g paluszków solonych· 100 g miękkiego
masła· 320 g
marmolady truskawkowej na krem budyniowy:· 3 szklanki
mleka· 250 g kwaśnej gęstej
śmietany 18%· 5
żółtek· 2 łyżki
mąki pszennej· 3 łyżki
mąki ziemniaczanej· 1,5 szklanki
cukru waniliowego· łyżeczka ekstraktu
waniliowego· 400 g miękkiego
masłamasa pierniczkowa:· pierniczki z nadzieniem
truskawkowym 150 g· pierniczki z nadzieniem
śliwkowym 150 g· 100 g miękkiego
masła· 400 g gęstego
serka waniliowego homogenizowanego· skórka otarta z
cytrynymasa kasztanowa:· krem z
kasztanów jadalnych 270 g· 500 g
serka mascarpone· 4 łyżki
cukru pudru·
sok z cytrynymasa cytrynowa :· sok z 2
cytryn· 2
żółtka· 2
jajka,· ½ szklanki
cukru· 2 łyżki domowego
cukru waniliowego· 2 łyżki zimnego
masła,· duża szczypta
soli,Do dekoracji-
jajeczka czekoladoweNa dnie foremki o wymiarach 35 x 24 cm wykładamy pojedynczą warstwę
herbatników.Krem budyniowy:
Śmietanę i 2 szklanki mlekazagotowujemy z
cukrem waniliowym. W 1 szklance
mleka rozrabiamy
mąki oraz
żółtka. Do gotującej się
śmietany dodajemy
żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z
masłem. Równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach (część odkładamy do dekoracji ciasta).Pozostałe
herbatniki blendujemy z paluszkami i miękkim
masłem. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na
masie budyniowej. Masę
ciasteczkową smarujemy powidłami.Na powidłach układamy masę pierniczkową- pierniczki blendujemy z miękkim
masłem i
serkiem, pod koniec dodajemy skórkę otartą z
cytryny.Krem z
kasztanów miksujemy z
cukrem pudrem i
mascarpone. Masę lekko zakwaszamy
sokiem z cytryny. Krem wykładamy na warstwę pierniczkową.
Sok z cytryn podgrzewamy.
Jajka i
żółtka miksujemy na puszystą masę z
cukrem i
cukrem waniliowym. Cały czas miksując powoli dolewamy do
jajek gorący
sok cytrynowy. Masę przelewamy do garnka i na małym ogniu, cały czas ubijając ręczną trzepaczką, podgrzewamy aż masa zgęstnieje (ok. 20 minut). Dodajemy zimne
masło i
sól. Masę przekładamy na masę
kasztanową. Ciasto dobrze schładzamy w lodówce. Kroimy w kwadraty, na każdym układamy
czekoladowe jajeczko. Smacznego!