ßßß Cookit - przepis na Ciasto figlarz

Ciasto figlarz

nazwa

Wykonanie

Od niedawna w moim domu pojawił się nowy członek rodziny. Piękny bezdomny piesek porzucony w lesie, skrzywdzony przez ludzi. Po 4 miesiącach dokarmiania, zdecydował się mi całkowicie zaufać i powierzyć swój los w moje ręce. Uroczy piesek przeszedł już metamorfozę wizualną (wizyta u psiego fryzjera była obowiązkowa), teraz pracujemy nad poprawą jego zdrowia. Trzymajcie kciuki ;) . Na cześć nowego przyjaciela dzisiejszy deser nazwałam jego imieniem- Figlarz (tak właśnie wabi się mój piesek:) ). Ciasto, choć wieloskładnikowe i wielowarstwowe, jest bardzo proste do przygotowania. Najwięcej czasu zajmuje chyba zrobienie ostatniej masy cytrynowej (20 minut ubijania to etap, którego nie da się pominąć ani przyśpieszyć) i kremu budyniowego a la karpatka. Całość wychodzi bardzo kremowa, smaki doskonale ze sobą współgrają i wzajemnie się dopełniają. Zapraszam!
Składniki:
· 370 g herbatników Petit Buerre Kakao
· 50 g paluszków solonych
· 100 g miękkiego masła
· 320 g marmolady truskawkowej na krem budyniowy:
· 3 szklanki mleka
· 250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
· 5 żółtek
· 2 łyżki mąki pszennej
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1,5 szklanki cukru waniliowego
· łyżeczka ekstraktu waniliowego
· 400 g miękkiego masła
masa pierniczkowa:
· pierniczki z nadzieniem truskawkowym 150 g
· pierniczki z nadzieniem śliwkowym 150 g
· 100 g miękkiego masła
· 400 g gęstego serka waniliowego homogenizowanego
· skórka otarta z cytryny
masa kasztanowa:
· krem z kasztanów jadalnych 270 g
· 500 g serka mascarpone
· 4 łyżki cukru pudru
· sok z cytryny
masa cytrynowa :
· sok z 2 cytryn
· 2 żółtka
· 2 jajka,
· ½ szklanki cukru
· 2 łyżki domowego cukru waniliowego
· 2 łyżki zimnego masła,
· duża szczypta soli,
Do dekoracji- jajeczka czekoladowe
Na dnie foremki o wymiarach 35 x 24 cm wykładamy pojedynczą warstwę herbatników.
Krem budyniowy:
Śmietanę i 2 szklanki mlekazagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozrabiamy mąki oraz żółtka. Do gotującej się śmietany dodajemy żółtkowy budyń i całość dobrze mieszamy- najlepiej miotełką- żeby masa zgęstniała i nie powstały grudki. Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę studzimy i miksujemy z masłem. Równomiernie rozprowadzamy na herbatnikach (część odkładamy do dekoracji ciasta).
Pozostałe herbatniki blendujemy z paluszkami i miękkim masłem. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na masie budyniowej. Masę ciasteczkową smarujemy powidłami.
Na powidłach układamy masę pierniczkową- pierniczki blendujemy z miękkim masłem i serkiem, pod koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny.
Krem z kasztanów miksujemy z cukrem pudrem i mascarpone. Masę lekko zakwaszamy sokiem z cytryny. Krem wykładamy na warstwę pierniczkową.
Sok z cytryn podgrzewamy. Jajka i żółtka miksujemy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując powoli dolewamy do jajek gorący sok cytrynowy. Masę przelewamy do garnka i na małym ogniu, cały czas ubijając ręczną trzepaczką, podgrzewamy aż masa zgęstnieje (ok. 20 minut). Dodajemy zimne masło i sól. Masę przekładamy na masę kasztanową. Ciasto dobrze schładzamy w lodówce. Kroimy w kwadraty, na każdym układamy czekoladowe jajeczko. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/ciasto-figlarz.html