Wykonanie
Pyszny, aromatyczny, dwukolorowy i oczywiście zdrowy ;) . Taki właśnie jest wegetariański pasztet na bazie
soczewicy czerwonej i zielonej. Polecam!Rada-
soczewicę - zarówno czerwoną, jak i zieloną - przed ugotowaniem przelejcie na sicie zimną
wodą.
Soczewicę czerwoną gotuje się krótko ok. 15-20 minut,
soczewicę zieloną dwa
razy dłużej (można ją namoczyć w wodzie przez ok. pół godziny, wtedy ugotuje się szybciej). Do pasztetu
soczewicy nie
solę- doprawiamy dopiero zblendowaną masę
pasztetową.Składniki na keksówkę 33 x 11 cm :2 szklanki ugotowanej
zielonej soczewicy / około 200 g
suchej soczewicy0,5 szklanki
kaszy kuskus -zalewamy szklanką gorącej
wody i pozostawiamy pod przykryciem, żeby
kasza wchłonęła cały płynniepełne pół szklanki
oleju rzepakowego + 3 - 4 łyżki do obsmażenia warzywniepełne pół szklanki
oleju spod suszonych pomidorówOk. 8
suszonych pomidorów2
cebule2 szklanki ugotowanej
czerwonej soczewicy / około 200 g
suchej soczewicy2
marchewki starte na tarce o dużych oczkach1
pietruszka starta na tarce o dużych oczkach
SólPieprzŁyżeczka
gałki muszkatołowejSkórka otarta z 1/2
cytryny4
żółtkaduży pęczek
bazyliiświeży
imbir- ok. 1-2 cm
mąka jaglana do oprószenia formy + odrobina
oleju do natłuszczenia
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju.
Marchewkę przesmażamy na łyżce
oleju rzepakowego. Dodajemy do ugotowanej
czerwonej soczewicy.
Pietruszkę również smażymy na
oleju i kiedy straci swoją surowość dodajemy ją do
soczewicy zielonej. Do
soczewicy czerwonej dajemy połowę
kaszy kuskus, niepełne pół szklanki
oleju spod suszonych pomidorów,
suszone pomidory, połowę przygotowanej
cebuli. Całość dokładnie blendujemy. Dodajemy dwa
żółtka. Doprawiamy
solą,
pieprzem, skórką otartą z połowy
cytryny, świeżo startym imbierem i
gałką muszkatołowa. Całość dokładnie blendujemy.Do
soczewicy zielonej dodajemy niepełne pół szklanki
oleju rzepakowego, pozostałą
kasze kuskus,
cebulę- całość dokładnie blendujemy. Dodajemy 2
żółtka,
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową oraz listki
bazylii. Całość blendujemy na gładka masę.Foremkę o wymiarach 33 x 11 cm smarujemy odrobiną
oleju i obsypujemy
mąką jaglaną. Na dno wykładamy masę czerwoną, na wierzch masę z
zielonej soczewicy. Całość pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pasztet podajemy dobrze schłodzony. Smacznego!