Wykonanie
Trochę azjatyckie, trochę indyjskie smaki. Jeśli lubicie ta
soczewica jest dla Was. Ja lubię bardzo i ten przepis ląduje w ulubionych i szybkich do zrobienia. Najlepiej smakuje z
ryżem ale myślę,że do
kasz też świetnie by pasowało. Mam jeszcze jeden pomysł na to połączenie, jak przetestuje dam znać :) Przepis z Tego bloga.
Składniki :1/2 szklanki
zielonej soczewicy ( ja użyłam w całości czerwonej )1/2 szklanki
czerwonej soczewicy1 szklanka startej na grubych oczkach
marchwi1 i 1/2 łyżki startego świeżego
imbiru2 łyżeczki
pieprzu1 średni posiekany
pomidor1 duża
cebula1 łyżeczka nasion
kminku5-6 liści
curry ( dałam łyżeczkę
curry w proszku )
sólolejSoczewicę gotujemy do miękkości. W rondlu rozgrzewamy trochę
oliwy, wrzucamy nasiona
kminku i podsmażamy aż zaczną podskakiwać lub około 1-2 minut. Wtedy dodajemy posiekaną
cebulę, smażymy aż
zrobi się szklista. Kolejno dodajemy
imbir,
marchew,
sól,
pieprz. Smażymy na średnim ogniu 5 minut aż
marchew będzie ugotowana. Następnie dodajemy liście
curry ( lub
curry w proszku ),
pomidora i dalej gotujemy do momentu aż zaczną nam sie rozpadać liście i
pomidor. Teraz dodajemy ugotowaną wcześniej
soczewicę i szklankę
wody. Mieszamy. Gotujemy kolejne 5 minut.Podajemy z
ryżem.Smacznego :)