ßßß
Składniki:2 średnie cukinie1 duża cebulaszklanka zielonej soczewicy *1 duży pomidor- pozbawiony skóry (zalej go wrzątkiem skóra zejdzie praktycznie sama)50 g dowolnego żółtego serasólpieprzolej (u mnie ryżowy)*Możesz wybrać dowolny kolor. Pamiętaj, że czerwona soczewica jest najmniej czasochłonna i bardzo szybko się gotuje i łatwo ją rozgotować. Zieloną soczewicę dobrze jest namoczyć ok 30 minut przed gotowaniem. Soczewice chętnie chłonie wodę- więc nalej jej dwukrotnie więcej niż soczewicy. Moja moczyła się kilka godzin- zalałam ją rano przed pójściem do pracy. Zielona będzie się odrobinę dłużej gotować. Jeśli zależy Ci żeby była miękka gotuj ją ok 20 minut.Wykonanie:Soczewicę ugotuj ale nie do miękkości. Powinna pozostać lekko twarda. Gotuj ją nieco krócej. W tym czasie cebulę podsmaż aż stanie się szklista. Dodaj do niej pomidora pokrojonego w kawałki. Smaż przez chwilę stale mieszając. Dodaj ugotowaną soczewicę, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj. Cukinie przekrój na pół i usuń pestki. Zrobiłam to nożykiem do robienia kulek w owocach. Ale łyżeczka też da sobie radę. Nadzieniem faszeruj cukinie. Posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i zapiekaj ok 20 minut. Do momentu aż cukinia zmięknie.Smacznego!