ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Zupa, o której mowa w ciągu minionego tygodnia jest u nas po raz drugi. Smakowała nam tak bardzo, że wczoraj ugotowałam, a dziś zostało jedynie odrobinkę, tak dla smaku. Pierwszym razem nawet nie udało mi się zrobić zdjęcia i opublikować na blogu. Jeśli jeszcze nie robiliście zupy z czerwonej soczewicy, zdziwicie się jakie to proste i przyjemne. A jak smakuje! Ta zupa jest w naszej czołówce najlepszych!
Składniki:
- 1/2 opakowania czerwonej soczewicy Lestello,
- 1 cebula,
- 1 duża lub 2 mniejsze marchewki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej do podsmażenia,
- domowe kostki rosołowe,
- sól, pieprz, opcjonalnie curry.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchew (może być w kostkę lub słupki). Smażymy do zarumienienia. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem domowych kostek rosołowych. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy marchew i cebulę z patelni. Gotujemy ok. 5 minut, następnie dodajemy czerwoną soczewicę (przed wrzuceniem do garnka należy ją opłukać na sitku). Gotujemy do miękkości warzyw. Gotową zupę blendujemy na gładki krem z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Krem ponownie doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy do smaku i podajemy (z makaronem lub innymi ulubionymi dodatkami, np. groszkiem ptysiowym, grzankami). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/04/kremowa-zupa-z-czerwonej-soczewicy.html