ßßß Cookit - przepis na Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki, z czarnuszką

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki, z czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Na bloga wrzucam przepisy z których jestem w różnym stopniu zadowolona, ale ta pasta na prawdę mi się udała i jestem nią wyjątkowo zachwycona :D
Składniki:
1 średnia cebula (użyłam dymki)
350 g ugotowanej/rozgotowanej czerwonej soczewicy (waga już po gotowaniu)
150 g marchewki
2-3 łyżeczki czarnuszki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
sól, pieprz
Cebulę dowolnie pokroić i zeszklić na oleju, dosypać do niej czarnuszkę, a po chwili startą marchewkę, smażyć razem kilka minut. Po wystudzeniu umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować - nie potrzebowałam już wody ani oleju do regulacji konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Koszt (otrzymałam pełną miskę o objętości 400 ml): ok. 2 , 50 zł
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/08/pasta-z-czerwonej-soczewicy-i-marchewki.html