ßßß Cookit - przepis na Grenadier w warzywach

Grenadier w warzywach

nazwa

Wykonanie

Dania rybne, zachwycają smakiem i prostotą przygotowania. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Oto jeden z wielu przepisów.
Przepis na dwie porcje
Składniki:
4 szt. fileta z grenadiera
2 buraki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
niewielki kawałek pora ok. 10 cm.
1 cebula
1 papryczka czerwona ostra
olej
1 łyżka mąki
Przyprawy:
pieprz cytrynowy, sól
Wykonanie:
Warzywa umyć. Obrać ze skórki.
Pokroić por w krążki, papryczkę w kostkę, cebulę posiekać.
Potrzeć na tarce marchewkę, buraki, korzeń pietruszki.
Filet z grenadiera posypać pieprzem cytrynowym i solą.
Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Wyjąć i odłożyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na pozostały olej wrzucić pokrojony por, cebulę, papryczkę oraz potarte na tarce buraki, korzeń pietruszki oraz marchewkę.
Krótko podsmażyć. Podlać wodą i dusić do miękkości.
Odparować nadmiar wody. Posolić i doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Wyłożyć grenadiera na warzywa. Przykryć pokrywką i jeszcze chwilę podusić.
Koszt 4 małych sztuk grenadiera na marzec 2015 r. to koszt ok. 7 zł.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/grenadier-w-warzywach