Dania rybne, zachwycają smakiem i prostotą przygotowania. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Oto jeden z wielu przepisów.Przepis na dwie porcjeSkładniki:4 szt. fileta z grenadiera2 buraki2 marchewki1 korzeń pietruszkiniewielki kawałek pora ok. 10 cm.1 cebula1 papryczka czerwona ostraolej1 łyżka mąkiPrzyprawy:pieprzcytrynowy, sólWykonanie:Warzywa umyć. Obrać ze skórki.Pokroić por w krążki, papryczkę w kostkę, cebulę posiekać.Potrzeć na tarce marchewkę, buraki, korzeń pietruszki.Filet z grenadiera posypać pieprzemcytrynowym i solą.Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.Wyjąć i odłożyć na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu.Na pozostały olej wrzucić pokrojony por, cebulę, papryczkę oraz potarte na tarce buraki, korzeń pietruszki oraz marchewkę.Krótko podsmażyć. Podlać wodą i dusić do miękkości.Odparować nadmiar wody. Posolić i doprawić do smaku solą i pieprzemcytrynowym.Wyłożyć grenadiera na warzywa. Przykryć pokrywką i jeszcze chwilę podusić.Koszt 4 małych sztuk grenadiera na marzec 2015 r. to koszt ok. 7 zł.