ßßß Cookit - przepis na Placuszki kukurydziano-ziołowe

Placuszki kukurydziano-ziołowe

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne i błyskawiczne placuszki ze świeżą kukurydzą, dużą ilością natki pietruszki i z bazyliowym serkiem. Uzupełnieniem całości jest dip jogurtowo-czosnkowy i słodkie pomidorki. Polecam!
Składniki
· 0,5 szklanki mąki
· jajko
· 150 g serka Almette z bazylią
· 3-4 łyżki mleka (nim regulujemy gęstość placuszków- ciasto powinno być dość gęste)
· łyżka oleju rzepakowego
· ziarna z 1ugotowanej kolby kukurydzy
· pół łyżeczki soli
· pęczek natki pietruszki
· pół łyżeczki proszku do pieczenia
· olej rzepakowy do smażenia
Dip:
· 150 g serka Almette jogurtowy
· 100 g kwaśnej śmietany 18%
· sól
· ząbek czosnku
dodatkowo- pomidorki koktajlowe
W misce łączymy ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy jajko, mleko, olej, Almette z bazylią i dokładnie mieszamy. Ciasto musi być dość gęste. Dodajemy ziarna kukurydzy i drobno posiekaną natkę. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z dipem czosnkowo-jogurtowym i pomidorkami koktajlowym.
Dip- łączymy ze sobą Almette jogurtowy z kwaśną śmietaną, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/placuszki-kukurydziano-zioowe.html