Wykonanie
Zapraszam na pyszny wytrawny torcik zawinięty w grillowaną
cukinię i
bakłażana. Bazą torciku jest ziarno orkiszu i
serek Almette
śmietankowy. Farsz stanowią zaś leśne
grzyby w towarzystwie
marchewki,
pora,
kabanosa i dużej ilość
natki pietruszki. Smacznie, efektownie i zdrowo. Polecam!Orkiszowo-almettowy torcik z leśnymi
grzybami w grillowanym
bakłażanie i
cukiniiSkładniki:200 g ziaren orkiszu1 średnia
cukinia1 średni
bakłażanolej rzepakowy do smażenia2 średnie
marchewki2 średnie
pory500 g leśnych
grzybów- u mnie
prawdziwkisólpieprzpęczek
pietruszki1 Almette
śmietankowy1
jajko2 łyżki
pistacjowo-
pietruszkowego pestogarść
startego sera żółtego3
kabanosyNa sos:150 g Almette z
ziołamiłyżeczka
pistacjowo-
pietruszkowego pestołyżka kwaśnej gęstej
śmietany 18%małe
pomidorki do podaniaZiarna orkiszu przelewamy na sicie zimną
wodą, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 20 minut.W
między czasie
bakłażana i
cukinię kroimy za pomocą mandoliny w cienkie podłużne plastry. Każdy smarujemy za pomocą pędzelka odrobiną
oleju i grillujemy na grillowej patelni z obu stron,żeby powstały dekoracyjne prążki.
Marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojonego w półtalarki
pora smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym. Na drugiej patelni podsmażamy
grzyby. Podsmażone
grzyby dodajemy do
marchewki z
porem. Na sam koniec dodajemy drobno posiekaną
natkę pietruszki oraz pokrojone w cienkie talarki
kabanosy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Ugotowane ziarna orkiszu łączymy z Almette,
jajkiem i pesto. Dodajemy
starty ser żółty. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Przygotowujemy albo tort o średnicy ok. 17 cm(w małej tortownicy), albo 6 mini torcików (w kokilkach).Składanie
tortu - dno i boki naczynia wykładamy naprzemiennie plastrami
cukinii i
bakłażana tak, by poszczególne plastry lekko na siebie nachodziły i wystawały poza rant naczynia. Na dno wykładamy cienką warstwę orkiszową. Na orkiszowe ciasto wykładamy porcję warzyw z
grzybami. Warzywną warstwę przykrywamy kolejną warstwą masy orkiszowej. Następnie całość zamykamy wystającymi poza ścianki naczynia plastrami
bakłażana i
cukinii. Jeśli wybieramy wariant z kokilkami w ten sam sposób postępujemy ze wszystkimi torcikami.Małe torciki w kokilkach zapiekamy ok. 25 minut, duży tort ok. 40 minut- temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z
ziołowym sosem Almette i małymi
pomidorkami.Sos - w garnuszku podgrzewamy Almette,
śmietanę i pesto do uzyskania gładkiego sosu.Smacznego!