Wykonanie
Zapiekanka często robiona przez moją mamę. To właśnie od niej mam przepis. I jak wszystko co mamine jest – smaczne! Na dodatek w tym przypadku też szybko. Polecany zwłaszcza przy dzieciach, które nie chcą jeść warzyw - roztopiony i ciągnący się
żółty ser na wierzchu przykrywa problem i to dosłownie. Gorąco też polecam wszystkim smakoszom
makaronu i pracującym, bo zapiekanka nie
traci swojego smaku przy odgrzewaniu w mikrofalówce i łatwo ją transportować.

Składnikiopakowanie makronu np. Penne
cukiniabakłażan3
pomidory500 g mielonego
białego serażółty ser w plastrach
jajkopęczek
pietruszkisólpieprzsuszone
ziołaoliwaZagotować
wodę, wsypać
makaron i wyjąć chwilę przed al. dente.W
między czasie umyć i pokroić warzywa. Na patelni z nie wielką ilością
oliwy podsmażyć warzywa do miękkości. Przyprawić
solą,
pieprzem i suszonymi
ziołami do smaku.W misce wymieszać
ser z
jajkiem i
pietruszką.Przygotować naczynie żaroodporne i wykładać po kolei:Pierwsza warstwa:
makaronDruga warstwa:
ser z
jajkiemTrzecia warstwa: warzywaCzwarta warstwa:
żółty serPiec w temperaturze 180-200°C około 15 minut.








SMACZNEGO!