Moja ulubiona letnia zupa zaraz po pomidorowej na świeżych pomidorach, chociaż i tu się znalazły. Koperkowa jest niesamowicie aromatyczna i delikatna w smaku. Z cukinią smakuje rewelacyjnie , pomidory nadają jest pięknego koloru a słodka śmietanka idealnie podkręca smak.Składniki:4 skrzydełka z kurczaka2 marchewki1 pietruszka6 średniej wielkości ziemniaków1 średniej wielkości cukinia ( użyłam żółtej)1 duży por – biała część2 duże pęczki kopru2 dojrzałe pomidorysól,pieprz250 ml słodkiej , płynnej śmietanki 30-36 %koperek do posypania na talerzuPrzygotowanie:Skrzydełka zalać 2-2,5 l wody gotować na wolnym ogniu ok 40 min.Warzywa obrać,umyć osuszyć.Marchewki oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę dodać do wywaru.Pora posiekać drobno pomidory pokroić w ostkę cukinię zetrzeć.Umyty osuszony koper posiekać drobno.Na patelni rozgrzać masło zeszklić pora, dołożyć cukinie, pomidory i koper.Smażyć przez kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.Warzywa z koprem dodać do wywaru.Gotować do miękkości wszystkich składników.Śmietankę wlać do zupy doprawić solą i pieprzem.Zupę po wierzchu posypać koperkiem.Smacznego