ßßß

Składniki:2 skrzydełka3 marchewki2 pietruszki6-8 ziemniakówpor-biała część250g. kurek4 mięsiste pomidory1 pęczek posiekanego kopru2 łyżki masła klarowanegosól,pieprz250ml śmietany 18%Przygotowanie:Skrzydełka zalewami ok.3 l. zimnej wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny.Warzywa obieramy.Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę,pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Dodajemy do garnka z mięsem.Pora płuczemy, siekamy drobno.Pomidora parzmy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy pora , dodajemy kurki a po chwili pomidory z koprem.Smażymy do częściowego odparowania płynu.Zawartość patelni dodajmy do garnka z zupą.Gotujemy do miękkości składników.W między czasie doprawiamy solą i pieprzem.Śmietanę łączymy z parowa łyżkami wywaru, przelewamy do zupy.
Smacznego