ßßß
1 duży kalafior3 marchewki1 pietruszka1/2 pęczka koperku3 ziemniaki1 porsól, pieprz1. Kalafior dzielimy na części.2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki.3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.4. Koperek siekamy.5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy.6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się zarumienią, ściągamy je z ognia.7. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do miseczki, na wierzch kładziemy grzanki, posypujemy posiekanym koperkiem.
