ßßß Cookit - przepis na Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem

Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Na blogu umieściłam już kilka przepisów na domowe pasztety. Dziś coś zupełnie innego- pasztet z mocną nutą wędzonego kurczaka i dużą ilością aromatycznego domowego koperku. Mój zdecydowany faworyt. Polecam!
Składniki:
· duży kurczak
· 4 duże wędzone udka kurczaka
· 0,6 kg wątróbki drobiowej
· 2 marchewki
· pietruszka
· 2 liście laurowe
· kilka ziaren ziela angielskiego
· sól ok. 1 łyżki
· pieprz ok. 1 łyżeczki
· olej rzepakowy do smażenia
· 1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
· gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
· 1/2 łyżeczki ostrej papryki
· kilka kropel tabasco
· śmietana 18% - 200 g
· 4 łyżki octu balsamicznego
· 1/2 szklanki oleju rzepakowego
· 6 jajek
· 7 łyżek wywaru z gotowania kurczaka
· 2 pęczki koperku
· 1 cebula
Kurczaka razem z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim gotujemy do miękkości. Wystudzonego obieramy z kości. Wędzone udka również pozbawiamy kości. Wątróbkę razem z pokrojoną w piórka cebulą smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Mięso z kurczaka, udek, wątróbkę z cebulą, marchewkę i pietruszkę mielimy dwukrotnie w maszynce. Do masy mięsnej dodajemy namoczoną bułkę, śmietanę, olej, jajka, wywar z gotowania kurczaka oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem, octem, tabasco, papryką oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przekładamy do 2 silikonowych keksówek. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/07/pasztet-z-wedzonym-kurczakiem-i.html