Wykonanie
Na blogu umieściłam już kilka przepisów na domowe pasztety. Dziś coś zupełnie innego- pasztet z mocną nutą wędzonego
kurczaka i dużą ilością aromatycznego domowego
koperku. Mój zdecydowany faworyt. Polecam!Składniki:· duży
kurczak· 4 duże wędzone
udka kurczaka· 0,6 kg
wątróbki drobiowej· 2
marchewki·
pietruszka· 2
liście laurowe· kilka ziaren
ziela angielskiego·
sól ok. 1 łyżki·
pieprz ok. 1 łyżeczki·
olej rzepakowy do smażenia· 1
bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze
spod gotowania
kurczaka·
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki· 1/2 łyżeczki
ostrej papryki· kilka kropel
tabasco·
śmietana 18% - 200 g· 4 łyżki
octu balsamicznego· 1/2 szklanki
oleju rzepakowego· 6
jajek· 7 łyżek
wywaru z gotowania
kurczaka· 2 pęczki
koperku· 1
cebulaKurczaka razem z
marchewką,
pietruszką, liśćmi laurowymi,
zielem angielskim gotujemy do miękkości. Wystudzonego obieramy z kości. Wędzone udka również pozbawiamy kości.
Wątróbkę razem z pokrojoną w piórka
cebulą smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym.
Mięso z kurczaka, udek,
wątróbkę z
cebulą,
marchewkę i
pietruszkę mielimy dwukrotnie w maszynce. Do masy
mięsnej dodajemy namoczoną
bułkę,
śmietanę,
olej,
jajka,
wywar z gotowania
kurczaka oraz drobno posiekany
koperek. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
octem,
tabasco,
papryką oraz
gałką muszkatołową. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przekładamy do 2 silikonowych keksówek. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.