ßßß Cookit - przepis na Świąteczny pasztet - z indyka i łopatki wieprzowej

Świąteczny pasztet - z indyka i łopatki wieprzowej

nazwa

Wykonanie

Delikatny, kremowy (dzięki mleczku kokosowemu i ubitym białkom), idealnie doprawiony. Domowy pasztet to jedna z potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole ;) .Prawdziwy rarytas!
Składniki na 3 blaszki- keksówki:
· 1,8 kg łopatki wieprzowej
· 3 udźce z indyka ze skórką- ok. 1,8 kg
· 0,8 kg wątróbki drobiowej
· 2 marchewki
· pietruszka
· 2 liście laurowe
· kilka ziaren ziela angielskiego
· 1 łyżka soli
· 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
· 5 jajek
· 5 łyżek octu balsamicznego
· 2 duże cebule
· 1 duża bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania mięsa
· 1/2 łyżeczki imbiru
· 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
· mleczko kokosowe [lub gęsta śmietana 18% ]- 200 g
· 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Indyka i łopatkę wieprzową gotujemy w wodzie z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Na tym samym oleju smażymy wątróbkę. Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania mięsa. Przestudzone mięso obieramy z kości. Mięso z indyka, wątróbkę, łopatkę, pietruszkę,cebulę, marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy żółtka, olej i mleczko kokosowe. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, octem balsamicznym, solą oraz pieprzem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy do pasztetu i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą 3 keksówek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-55 minut. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/swiateczny-pasztet-z-indyka-i-opatki.html