Wykonanie
Delikatny, kremowy (dzięki
mleczku kokosowemu i ubitym
białkom), idealnie doprawiony. Domowy pasztet to jedna z potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym
stole ;) .Prawdziwy rarytas!Składniki na 3 blaszki- keksówki:· 1,8 kg
łopatki wieprzowej· 3 udźce z
indyka ze skórką- ok. 1,8 kg· 0,8 kg
wątróbki drobiowej· 2
marchewki·
pietruszka· 2
liście laurowe· kilka ziaren
ziela angielskiego· 1 łyżka
soli· 1 łyżeczka
pieprzu cytrynowego· 5
jajek· 5 łyżek
octu balsamicznego· 2 duże
cebule· 1 duża
bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze
spod gotowania
mięsa· 1/2 łyżeczki
imbiru· 1 łyżeczka
gałki muszkatołowej·
mleczko kokosowe [lub gęsta
śmietana 18% ]- 200 g· 1/4 szklanki
oleju rzepakowegoIndyka i
łopatkę wieprzową gotujemy w wodzie z
marchewką,
pietruszką,
liściem laurowym,
zielem angielskim i ziarnami
pieprzu. Na patelni na odrobinie
oleju smażymy
cebulę pokrojoną w piórka. Na tym samym
oleju smażymy
wątróbkę.
Bułkę moczymy w wywarze
spod gotowania
mięsa. Przestudzone
mięso obieramy z kości.
Mięso z indyka,
wątróbkę,
łopatkę,
pietruszkę,
cebulę,
marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu
bułkę przepuszczamy dwa
razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy
mięsnej dodajemy
żółtka,
olej i
mleczko kokosowe. Doprawiamy świeżo startą
gałką muszkatołową,
imbirem,
octem balsamicznym,
solą oraz
pieprzem.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno. Dodajemy do pasztetu i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanych
olejem i obsypanych
bułką tartą 3 keksówek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-55 minut. Smacznego!