Wykonanie
Zapraszam na pyszny i zdrowy torcik bez grama
mąki za to na pysznym, sezonowym
bobie z dodatkiem
suszonej śliwki, prażonego
sezamu i
miodu kurpiowskiego. Ciasto wychodzi bardzo wilgotne, mocno
czekoladowe. Przełożyłam je lekko słodką masą na bazie
sera i
chałwy. Polecam!Składniki:500 g młodego ugotowanego
bobu100 g kwaśnej gęstej
śmietany 18%3
jajkapól szklanki dark muscovado2 duże łyżki dobrego
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
kawy rozpuszczalnejpół szklanki
miodu2 garście posiekanej suski sechlońskiej - jedna garść do środka ciasta, druga do dekoracji4 łyżki
oleju rydzowego2 garście prażonego
sezamuUgotowany
bób blednujemy na gładkie puree. Dodajemy
śmietanę,
olej,
jajka,
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia,
kawę oraz
miód i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę
owoce oraz uprażony na suchą patelnię
sezam- delikatnie mieszamy. Masę przelewamy po równo do dwóch wysmarowanych
masłem i wysypanych
mąką tortownic o średnicy 17 cm. Pieczemy ok. 55-60 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy.Masa do przełożenia:· 400 g
sera trzykrotnie zmielonego· 100 g
chałwy· 2 łyżki
mioduSer w temp. pokojowej ucieramy z
chałwą oraz
miodem. Połową masy smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim . Pozostałą masą wyzdabiamy boki i wierzch ciasta. Dekorujemy suską sechlońską. Smacznego!Przepis znajdziecie w książce "Przepis na sukces z robotem kuchennym
Kasia"- książce kucharskiej z oryginalnymi przepisami uczestników konkursu MPM

