ßßß
Jeden z moich ulubionych serników a zarazem najprostszy, można by powiedzieć, że klasyczny.To taki przepis doskonały na każdą okazję. Dodaję do niego skórkę z pomarańczy, która zupełnie odmienia smak zwykłego sernika.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:2 szklanki mąki pszennej2 żółtka2 łyżki cukru pudru150 g masła2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową:1 kg sera na sernik (może być z wiaderka)5 jajek120 ml oleju1 szklanka cukru pudruskórka otarta z pomarańczySkładniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, olej i skórkę z pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Sernik można wyjąć z pieca od razu po upieczeniu. Nie wymaga on studzenia przy uchylonych drzwiczkach.