Wykonanie

Jeden z moich ulubionych serników a zarazem najprostszy, można by powiedzieć, że klasyczny.To taki przepis doskonały na każdą okazję. Dodaję do niego skórkę z
pomarańczy, która zupełnie odmienia smak zwykłego sernika.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej2
żółtka2 łyżki
cukru pudru150 g
masła2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany 18%1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia na masę
serową:1 kg
sera na sernik (może być z wiaderka)5
jajek120 ml
oleju1 szklanka
cukru pudruskórka otarta z
pomarańczySkładniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę
serową.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na pianę.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać
ser,
olej i skórkę z
pomarańczy. Krótko ale dokładnie zmiksować (długie ubijanie spowoduje, że sernik opadnie). Na końcu delikatnie wmieszać pianę z
białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę
serową a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut. Sernik można wyjąć z pieca od razu po upieczeniu. Nie wymaga on studzenia przy uchylonych drzwiczkach.