Wykonanie

składniki* 350 g
mąki pszennej* 50 g
cukru pudru* 50 g
masła* 2
jajka* 2
żółtka* 2 łyżki
śmietany 18%* 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia*
oliwa do smażeniaSposób wykonania
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia, włożyć miękkie
masło i posiekać nożem, aby połączyło się z
mąką.
Żółtka i całe
jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać
cukier puder i utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając ucierania, dodać
śmietanę, a następnie
mąkę z
masłem.Kiedy ciasto
zrobi się gęste wyjąć na stolnicę i dokładnie zagnieść (dodając resztę
mąki jeżeli wszystka nie została dodana przy ucieraniu). Jeżeli będzie zbyt kleiste można dodać jeszcze 1-2 łyżki
mąki. Ciasto ma być dość miękkie, ale powinno ładnie odchodzić od dłoni.Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schować na ok. 45 min do lodówki.Schłodzone ciasto dość cienko (ok.2 mm) porcjami rozwałkowywać podsypując
mąką, tyle aby się nie kleiło, nie za dużo i przy pomocy foremek wykrawać
ciasteczka.Do garnka o szerokim dnie wlać
oliwę (głębokość ok.2 cm), rozgrzać (sprawdzić przy pomocy kawałka ciasta), wrzucać
ciasteczka porcjami (
ciasteczka nie rosną na boki) i smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyjmować na ręcznik papierowy w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.

