Wykonanie
Rzeczywiście szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre ciasto z dodatkiem
pomarańczy. Przepis znalazłam na blogu pinupcookinglooking.blogspot.pl i właśnie tam też wyczytałam, że te ciasto jest z 1960r. Od siebie dodam po prostu tyle, że je polecam, następnym razem dodam więcej
skórki pomarańczowej , bo według mnie trochę za słabo było ją czuć jak na takie ciasto.Składniki (mała keksówka) :250 g
mąki pszennej200 g
cukru pudru250 g
masła4
jajka120 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczyskórka starta z 1 dużej
pomarańczy na małych oczkach (tak jak
pisałam, polecam dodać więcej)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :Piekarnik nagrzewamy do 170st. C
Masło i
cukier puder wrzucamy do miski i bardzo dokładnie ucieramy (ok 5 min na najwyższych obrotach). Następnie dodajemy po 1
jajku, za każdym razem dokładnie miksując masę.Dodajemy skórkę
pomarańczy - mieszamy.Dodajemy
sok pomarańczowy i ponownie miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.Na koniec dodajemy
mąkę przesianą razem z
proszkiem do pieczenia i wszystko już ostatecznie łączymy ze sobą na najniższych obrotach.Masę przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy ok 45-50min.Ostudzone ciasto warto polać lukrem zrobionym ze świeżego
soku pomarańczowego +
cukru pudru.
Smacznego ! :)