Wykonanie
Wczoraj w końcu upiekłam pierniczki na święta. Robiąc ciasto wzorowałam się na starym, domowym przepisie, z którego
ciasteczka zawsze się udają. W nowszej wersji wprowadziłam wiele zmian i chociaż użyłam
mąki pełnoziarnistej, myślę że żaden smakosz pierników nie wyczułby tego;)Poza tym ciasto na nie robi się wręcz ekspresowo, więc są idealne dla osób, które wszystkie wypieki zostawiają na 24 grudnia.Składniki na około 30 sztuk:100g
oleju100g
miodułyżeczka
przyprawy do piernikałyżka
kakao (można pominąć)2
jajka240g
mąki pszennej pełnoziarnistej
proszek do pieczeniaDo miski wlewamy
olej oraz
miód i dokładnie mieszamy łyżką. W przypadku
miodu, który jest już twardy, należy go podgrzać aby się rozpuścił.Następnie dodajemy
kakao i
przyprawy, wbijamy
jaja, po czym mieszamy ciasto jak najdokładniej- aż powstanie jednolita masa.Na koniec przesiewamy partiami
mąkę i
proszek do pieczenia, za każdym razem dokładnie mieszając. Ciasto powinno wyjść miękkie i luźne.Przekładamy je na stolnice i wałkujemy dość grubo- 7-8 mm. Wykrawamy ulubione kształty, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 12 minut.Po upieczeniu i wystygnięciu pierniczki można ozdobić
polewą czekoladową. Ja użyłam
czekolady gorzkiej- rozpuściłam ją z kilkoma łyżkami
mleka i udekorowałam
ciastka.Pierniczki są miękkie, jednak warto schować je w szczelnie zamykanym pojemniku.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować pierniczki z polewą z
gorzkiej czekolady, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka pszenna pełnoziarnista jest doskonałym źródłem błonnika, potasu, żelaza i miedzi, ponadto zawiera cenne witaminy z grupy B,
gorzka czekolada zawiera całe złoża magnezu, potas i żelaza, co więcej kryje ona w sobie liczne substancje, dzięki którym pobudza mózg do pracy.