Wykonanie
Dziś zapraszam na pyszne ciasto na
mące pełnoziarnistej, z lekką pikanterią od świeżego i kandyzowanego
imbiru złamaną naturalną
słodyczą czereśni i poziomek. Dla uatrakcyjnienia ciasta i zaskoczenia moich domowników placek przełożyłam kremem z
kasztanów i polałam go sosem
czereśniowo-
poziomkowym. Deser ten jest bardzo zdrową propozycją na słodkie zakończenie posiłku.
Imbir korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz problemy trawienne, wspomaga odchudzanie.
Czereśnie zawierają potas dobroczynnie wpływający na
serce, nerki oraz stawy, wiele witamin m.in. A, C, z grupy B.
Poziomki podnoszą odporność organizmu, usprawniają pracę układu krwionośnego oraz blokują wchłanianie złego cholesterolu LDL.blokują wchłanianie "złego" cholesterolu LDLhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/poziomki-wlasciwosci-lecznicze-owocow-i-lisci-poziomki_41749.htmlblokują wchłanianie "złego" cholesterolu LDLhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/poziomki-wlasciwosci-lecznicze-owocow-i-lisci-poziomki_41749.htmlZapraszam!Składniki:· 2 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej· łyżeczka
proszku do pieczenia· łyżeczka
sody oczyszczonej· 3/4 łyżeczki drobno startego świeżego
imbiru· szczypta
soli· 3/4 szklanki
oleju rzepakowego· 1/2 szklanki dark muscovado· 1/2 szklanki
cukru waniliowego domowej roboty· 3 łyżki
syropu z agawy· 2 duże
jajka· 1/2 szklanki
mleka· 30 g kandyzowanego
imbiru, drobno posiekanego· 50 g podprażonych i posiekanych
migdałów· 1/3 łyżeczki
trawy cytrynowej mielonej·
czereśnie - tyle ile zmieści się na cieście·
poziomki - ok. 3-4 dużych garści· kandyzowany
imbir do dekoracji· krem z
kasztanów 250 gW misce łączymy składniki sypkie-
mąkę,
sól,
cukier waniliowy, dark muscovado,
proszek do pieczenia i
sodę.W drugim naczyniu łączymy
olej,
mleko,
syrop z agawy, mieloną
trawę cytrynową oraz
jajka. Do masy płynnej dodajemy stopniowo składniki suche cały czas miksując na niskich obrotach. Kiedy uzyskamy jednolite ciasto, dodajemy starty
imbir.
Orzechy i kandyzowany
imbir oprószamy łyżeczką
mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub do kwadratowej małej formy (24 x 24 cm) z odpinanym rantem (foremki należy wysmarować tłuszczem i obsypać
mąką). Na wierzchu układamy wypestkowane
czereśnie i
poziomki. Ciasto pieczmy 50-55 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem
kasztanowym. Wierzch polewamy sosem
czereśniowo-
poziomkowym i dekorujemy kandyzowanym
imbirem. Z ciasta możemy również upiec małe babeczki z
czereśniami i
poziomkami. Pieczemy je ok. 30 minut.Sos
czereśniowo-
poziomkowy· 400 g
czereśni pozbawionych pestek· 200 g poziomek· 5-6 łyżek
wody· łyżeczka
mąki ziemniaczanej· łyżka
miodu akacjowego· łyżka
oleju rzepakowego· sok z połowy
cytryny\Wypestkowane
czereśnie przekładamy do garnka, dodajemy
poziomki i
olej rzepakowy. Podlewamy odrobiną
wody. Całość zagotowujemy.
Mąkę rozrabiamy w dwóch łyżkach zimnej
wody, przelewamy do
owoców. Dokładnie mieszamy i czekamy chwilę, aż sos zgęstnieje. Dosładzamy
miodem.
Słodycz równoważymy odrobiną
soku z cytryny. Smacznego!