ßßß Cookit - przepis na Idealne naleśniki bezglutenowe (5 składników)

Idealne naleśniki bezglutenowe (5 składników)

nazwa

Wykonanie

Jeśli kiedykolwiek próbowaliście robić naleśniki bezglutenowe, wiecie pewnie, że czasem to nierówna walka. Przeróżne mąki lubią sprawiać przeróżne problemy i do tej pory bardzo mało kombinacji było w stanie mnie zachwycić – poza tym przepisem. Są cieniutkie jak francuskie crepes, delikatne, nie łamią się, nie pachną kaszą, chrupią na brzegach, zupełnie szczerze – ciężko je odróżnić od tych pszennych. Moja ulubiona wariacja to ta z mąką ryżową, ale z jaglaną i kukurydzianą też wychodzą świetne!
Porcje: 5 sztuk
Składniki
mąka (ryżowa, kukurydziana lub jaglana)[1/2 szklanki]
mąka ziemniaczana [1/2 szklanki]
jajka [2 sztuki]
mleko [1/2 szklanki]
olej rzepakowy [1 łyżka]
Dodatkowo
woda [1/2 szklanki]
sól [mała szczypta]
Przygotowanie
Zmieszać wszystkie składniki w dużej misce za pomocą trzepaczki/rózgi na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno być raczej rzadkie.
Smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, do złotego koloru z każdej strony (ok. 2 minuty). Pomiędzy smażeniem kolejnych składników, mieszać ciasto – cięższe mąki bezglutenowe lubią opadać na dno miski.
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2018/01/idealne-nalesniki-bezglutenowe.html