ßßß Cookit - przepis na Deserowa tarta bakłażanowo-cukiniowa

Deserowa tarta bakłażanowo-cukiniowa

nazwa

Wykonanie

Pyszny, kruchy spód wzbogacony orzeźwiającą nutą konfitury jeżynowej w połączeniu z bakłażanowo-cukiniową masą z dodatkiem gorzkiej czekolady i aromatycznej skórki pomarańczowej to wykwintna propozycja deserowa. Goście nie zgadną, co jest głównym składnikiem deseru.
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
1 szklank1 mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1szklanka mąki pszennej
1 żółtko
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju rzepakowego
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 średni bakłażan
1 średnia cukinia
1 łyżka brązowego cukru
łyżka oleju rzepakowego
4 łyżki miodu akacjowego
80 g gorzkiej czekolady
2 jajka + 6 łyżek cukru waniliowego
łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pszennej
skórka z jednej pomarańczy
kilka łyżek domowej konfitury jeżynowej
Ciasto- zagniatamy ciasto- mąki mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkiem, jajkiem i jogurtem, dodajemy olej- wyrabiamy ciasto. Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić ciasto. Ciasto możemy schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Spód ciasta smarujemy konfiturą jeżynową. Bakłażany i cukinię kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy brązowy cukier i miód. Dodajemy warzywa. Karmelizujemy, aż bakłażan i cukinia zmiękną. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłych warzyw dodajemy połamaną czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki- mąkę, jajka, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową oraz jogurt . Masę wylewamy na podpieczony spód i zapiekamy ok. 30 minut. Podajemy udekorowane filetami z pomarańczy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/deserowa-tarta-bakazanowo-cukiniowa.html