Wykonanie
Pyszny, kruchy spód wzbogacony orzeźwiającą nutą
konfitury jeżynowej w połączeniu z
bakłażanowo-
cukiniową masą z dodatkiem
gorzkiej czekolady i aromatycznej
skórki pomarańczowej to wykwintna propozycja deserowa. Goście nie zgadną, co jest głównym składnikiem deseru.SKŁADNIKI:Na ciasto:1 szklank1
mąki pełnoziarnistej orkiszowej1szklanka
mąki pszennej1
żółtko1
jajko1 łyżka
jogurtu naturalnego0,5 szklanki
oleju rzepakowegoszczypta
soli3/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:1 średni
bakłażan1 średnia
cukinia1 łyżka
brązowego cukrułyżka
oleju rzepakowego4 łyżki
miodu akacjowego80 g
gorzkiej czekolady2
jajka + 6 łyżek
cukru waniliowegołyżka
jogurtu naturalnego2 łyżki
mąki pszennejskórka z jednej
pomarańczykilka łyżek domowej
konfitury jeżynowejCiasto- zagniatamy ciasto-
mąki mieszamy z
cukrem,
solą i
proszkiem do pieczenia łączymy z
żółtkiem,
jajkiem i
jogurtem, dodajemy
olej- wyrabiamy ciasto. Możemy też wszystkie składniki włożyć do misy malaksera z dobrym ostrzem i pulsacyjnie wyrobić ciasto. Ciasto możemy schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Spód ciasta smarujemy
konfiturą jeżynową.
Bakłażany i
cukinię kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni podgrzewamy
olej, dodajemy
brązowy cukier i
miód. Dodajemy warzywa. Karmelizujemy, aż
bakłażan i
cukinia zmiękną. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłych warzyw dodajemy połamaną
czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki-
mąkę,
jajka,
cukier waniliowy,
skórkę pomarańczową oraz
jogurt . Masę wylewamy na podpieczony spód i zapiekamy ok. 30 minut. Podajemy udekorowane filetami z
pomarańczy. Smacznego!