Wykonanie

Czas na dużą dawkę
czekolady! Tym razem połączyła się w cudownym, treściwym i wilgotnym cieście z
cukinią oraz
miodem tworząc smakowite połączenie. Ciasta z warzywami to ten rodzaj wypieków, który kusił mnie od dawna. Mimo że ciasto z marchwią znam już od dawna, to nadal miałem ochotę na upieczenie kolejnego z użyciem jakichś roślin. Ciasto wyszło dobre, fajna struktura, smak i aromat, ale mam pewien niedosyt. Wolałbym aby ciasta z warzywami, mimo wilgotności, miały też jakąś charakterystyczną nutę
smakową. Niestety tak nie jest, ale mam już pewien pomysł, aby dopracować smak i stworzyć słodko-wytrawne ciasto z warzywem :Dskładniki:100 g
mąki pszennej100 g
mąki pełnoziarnistej100 g
gorzkiej czekolady50 g
brązowego cukru100 ml
miodu200 g
cukinii100 ml
oleju40 g
kakao2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKeksówkę o podstawie 20 cm x 8 cm (użyłem 15 cm x 8 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Warzywo przełożyć do sitka wyłożonego ręcznikiem papierowym, docisnąć, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i odstawić.
Czekoladę posiekać. Do większej miski przesiać obie
mąki,
kakao oraz
proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć
jajka,
olej,
miód oraz
cukier. Mokre składniki dodać do suchych i zamieszać łyżką do ogólnego połączenia (nie za długo). Następnie wmieszać osuszoną
cukinię oraz posiekaną
czekoladę. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i piec w 180 ° C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.Smacznego! :)
