ßßß Cookit - przepis na Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową

Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową

nazwa

Wykonanie

Pyszne, mega wilgotne ciasto na bazie dość nietypowego składnika, jeśli chodzi o słodkie wypieki. Podstawą ciasta jest bowiem bakłażan. Dzięki niemu ciasto ma niepowtarzalny smak. Idealnym uzupełnieniem całości jest polewa jogurtowa i pomarańcze.
Składniki:
2 średnie bakłażany ok 600 g
1 łyżka brązowego cukru
łyżka masła
3 łyżki miodu akacjowego
tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka + 6 łyżek cukru waniliowego
100 g jogurtu naturalnego
szklanka mąki kukurydzianej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
Polewa:
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
200 g jogurtu naturalnego
łyżka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
3 łyżki mleka w proszku
Dekoracja:
gorzka czekolada
filety z pomarańczy
Bakłażany kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy brązowy cukier i miód. Dodajemy bakłażana. Karmelizujemy, aż bakłażan zmięknie. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodajemy połamaną czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki- wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę kukurydzianą, jajka, cukier waniliowy, olej oraz jogurt. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 80-90 minut, termoobieg, 180 stopni. Ciasto ma wyjść bardzo wilgotne, "zakalcowate", więc nie musimy przejmować się suchym patyczkiem. Jeśli chcemy je wyciągnąć z tortownicy, to warto dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto studzimy. Polewa- Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jogurt- powinien być w temp. pokojowej oraz mleko w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do żelatyny dodajemy odrobinę masy maślano-jogurtowej. Następnie masę z żelatyną przekładamy do kremu. Całość dobrze mieszamy i chłodzimy. Na zimne ciasto wykładamy masę. Zdobimy gorzką czekoladą i filecikami z pomarańczy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/03/bakazanowe-ciasto-z-polewa-jogurtowa.html