Wykonanie
Pyszne, mega wilgotne ciasto na bazie dość nietypowego składnika, jeśli chodzi o słodkie wypieki. Podstawą ciasta jest bowiem
bakłażan. Dzięki niemu ciasto ma niepowtarzalny smak. Idealnym uzupełnieniem całości jest polewa jogurtowa i
pomarańcze.Składniki:2 średnie
bakłażany ok 600 g1 łyżka
brązowego cukrułyżka
masła3 łyżki
miodu akacjowegotabliczka
mlecznej czekolady2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka + 6 łyżek
cukru waniliowego100 g
jogurtu naturalnegoszklanka
mąki kukurydzianej1/4 szklanki
oleju rzepakowegoPolewa:200 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru200 g
jogurtu naturalnegołyżka
żelatyny2 łyżki gorącej
wody3 łyżki
mleka w proszkuDekoracja:
gorzka czekoladafilety z
pomarańczyBakłażany kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni topimy łyżkę
masła, dodajemy
brązowy cukier i
miód. Dodajemy
bakłażana. Karmelizujemy, aż
bakłażan zmięknie. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłego
bakłażana dodajemy połamaną
czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki- wymieszaną z
proszkiem do pieczenia mąkę kukurydzianą,
jajka,
cukier waniliowy,
olej oraz
jogurt. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką. Pieczemy ok. 80-90 minut, termoobieg, 180 stopni. Ciasto ma wyjść bardzo wilgotne, "zakalcowate", więc nie musimy przejmować się suchym patyczkiem. Jeśli chcemy je wyciągnąć z tortownicy, to warto dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto studzimy. Polewa-
Masło ucieramy z
cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy
jogurt- powinien być w temp. pokojowej oraz
mleko w proszku.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do
żelatyny dodajemy odrobinę masy
maślano-jogurtowej. Następnie masę z
żelatyną przekładamy do kremu. Całość dobrze mieszamy i chłodzimy. Na zimne ciasto wykładamy masę. Zdobimy
gorzką czekoladą i filecikami z
pomarańczy. Smacznego!